Purpura eczematoides

Purpura eczematoides (Eczematoid - like purpura Doukas - Kapetanakis) je retko oboljenje koje spada u hemoragijske bolesti kože.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je slična onoj kod bolesti purpura progressiva. Sumnja se na alergijsku reakciju kasnog tipa (tip IV) na tkanine ili hemijske materije (lekove).

Klinička slika

Purpura eczematoides se manifestuje pojavom žućkastosmeđih, ovalnih, pitijaziformnih žarišta. Postoji uočljiva deskvamacija (ljušćenje) i laka lihenifikacija. Promene su lokalizovane na potkolenicama, ali i na trupu. Prisutna žarišta mogu ponekad da vlaže, a neretko su žarišta i lagano izdignuta iznad nivoa kože. Promene su praćene osećajem svraba. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, a potvrđuje se histološkim nalazom, epikutanim testovima na sumnjive lekove.

Lečenje

Purpure, uopšte, su veoma rezistentne na terapiju. Lokalno se primenjuju kortikosteroidni preparati, a kod jako izraženih promena kortikosteroidi se primenjuju i sistemski.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. I. Z . VUCITRN - KOSOVA 16.03.2010

  Ja sam I. Z. iz Vucitrna sa Kosova i ja imam psoriazu skoro 10 godina i sve mastoe i kreme koje postoje ikoje su poznate do sada sam koristio i to naj skupi kremova i mstove iz nemacke i amerike ali verujtemi nisu mi mnogo pomogli. Ono sto mi je najvise pomagao to je kombinacia sunca, voda, i morski pjesak i to ovako se radi. Pola sata kupas se u more, onda uzmes pjesak sa rukama i trlas po svu tjellu sve dok mozes izdrzati jer to mallo bolli posle suncas se na suncu jedno sat vremena i tako 2 do 3 puta na dan i posle nedelu dana videcete prve rezulltate. A posle nedelju dana ne morate vise koristiti pjesak samo suncanje i rjetko koristiti vodu i tako najmanje jos 10 dana. Ja sam to tako uradio 4 godine redom i verujtemi da mi je to spasio jer danas sam lecen 90 posto i osecam se vrllo dobro i nadam se da cu biti josh bolje i bolje pa i svima vama koi imate psorijazu ja bih preporucio da probate ovu kombinaciu izelim vam najbolje.


 2. SMILJA 25.10.2009

  Molim Vladimira da mi da kon. osobe za čaj i korijen. Moja adr. smiljablagojevic@gmail.com hvala


 3. bosko 03.10.2009

  Tačno je da je otporna na kortikosteroide ali ne i na dizinfekciono sredstvo domestos 1o min, a zatim belo salik


 4. bosko 02.10.2009

  Slika odlicno prikazuje fazu bolesti dalja objašnjenja nisu napotrebnom nivou bolest u ovoj fazi se moze drzati pod kontrolom iizlečiti upotrebom postojećih lekova i dezinfekcionih sredstava


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde