Prurigo simplex subacuta

Prurigo simplex subacuta (urticaria papulosa chronica) je inflamatorna dermatoza koja se karakteriše pojavom polietiološki uslovljenih seropapula.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije tačno utvrđena, ali je poznato da se ovaj tip pruriga može pojaviti kod osoba sa dijabetes melitusom, u trudnoći, kod bolesti jetre, kod limfoma. Ima nekih karakteristika bolesti koje ukazuju da je u pitanju prvi i četvrti oblik reakcije preosetljivosti. Češće nego kod ostalih, bolest se javlja kod neurotičnih osoba i atopičara.

Klinička slika

Seropapule (kombinovana promena, slična urtiki i vezikuli – mehurić) veličine do 5 milimetara se pojavljuju simetrično, pre svega na ekstenzornim stranama nadlaktica, na gornjem delu leđa, na grudima i butinama. Promene su praćene svrabom, pa se usled češanja javlja piodermizacija (infekcija), a posle sanacije zaostaju beličasti ili hiperpigmentovani ožiljci. Opštih simptoma nema. Bolesnicima najviše smeta jak svrab.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza i intradermalnog testiranja.

Lečenje

Terapija se sprovodi primenom prednizolona uz antihistaminike i sedative. Nekada je i  uspešna i primena antimalarika, a kod žena u menopauzi se primenjuju u konsultaciji sa ginekologom i estrogeni. Lokalno se primenjuju katranski preparati sa anestetikom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde