Malum perforans

Malum perforans (anesthetic ulcer) predstavlja pojavu hronične, bezbolne ulceracije, koja je najčešće lokalizovana na stopalu.

Uzrok nastanka

Malum perforans je najčešće posledica ponovljenih trauma anestetičnog tkiva. Bitno je prethodno oštećenje senzibilnih nerava stopala, do koga mogu da dovedu različite bolesti (tabes dorzalis, neuropatije kod alkoholičara, traume perifernih nerava, siringomijelija, lepra, dijabetes melitus i neke druge bolesti).

Klinička slika

Najčešće na stopalu i to u predelu glavice metatarzalnih kostiju i na peti (mesta najjačeg pritiska), nastaje prvo hiperkeratoza (zadebljanje kože), zatim nastaju ragade (pukotine), a usled daljeg pritiska, nastaju i infekcije. Unutar hiperkeratoze nastaje opsežna nekroza (odumiranje tkiva), a posle demarkacije nekrotičnog tkiva nastaju duboke, potpuno neostljive ulceracije sa neznatnom tendencijom stvaranja granulacionog tkiva i zarastanja. Nekada nastaje i osteomijelitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda, a uvek treba otkriti i primarnu bolest.

Lečenje

Lokalno se primenjuju antibiotske masti. Važno je nošenje odgovarajuće obuće i terapija osnovne bolesti.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. dr. elektricar 12.06.2009

    Moj otac je diabeticar i dobio je neku ranu na nozi ovda na ovom sajtu (stetoskop) sam video sliku i to mi lici na malum perforans, doktor (vaskularni hirurg) je rekao da je to kurje oko i da to nista nije samo udobna obuca i stvar ce biti resena. Medjutim rana je sve gora i ja mislim da je to daleko od kurjeg oka, vec da je u pitanju malum perforans. Uzeli su i bris sa rane i pronasli bakteriju escherichia coli pa su mom ocu prepisali neki anti biotik, posle dve popijene kutije tog leka su mu rekli sad vise nemas tu bkteriju u sta takodje sumnjam jer mu nisu radili nikakav test nego onako iskustveno (verovatno) dali dijagnozu plasim se da to neizmakne kontroli posto kako gledam ove slike na intrnetu sve sam vise ubedje n da se neradi o kurjem oku vec o malum perforans. Gde i kome da se obratim sobzirom da ovde kod nas u leskovcu izgleda da nisu ni culi za tu bolest a ceka se kod lekara nedeljama dok bolest napreduje a kod bolesti je najbitnije da se deluje sto pre. Molim za savet? Kako se leci ta bolest


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde