Lichen simplex chronicus

Lichen simplex chronicus (neurodermitis circumscripta, pruridermatitis allergica chronica constitutionalis Kogoj) je bolest koja se karakteriše pojavom hroničnih, inflamatornih, lihenifikovanih, cirkumskriptnih žarišta, koja su praćena jakim svrabom.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije potpuno istražena. Bitna promena je lihenifikacija, tj. pojava zadebljane kože sa pojačanim crtežom i smeđom pigmentacijom. Lihenifikacija se javlja kod pruritičkih promena, pre svega kod kontaktnog alergijskog dermatitisa i kod neurodermitisa. Neki autori misle da je lichen simplex blaga varijanta neurodermitisa, dok drugi bolest povezuju sa digestivnim poremećajima (gastritits), holecistopatijom, opstipacijom i sl. Izgleda da značaj u nastanku promena imaju i psihički uticaji (napetost, konflikti).

Klinička slika

Bolest se manifestuje pojavom jednog (retko više od tri) žarišta, infiltrisane, smeđe, lihenifikovane kože, koje je praćeno svrabom. Žarišta mogu biti prečnika 1 do nekoliko centimetara, ili veća, do veličine dlana. Najčešće su promene lokalizovane na spoljašnjim stranama vrata, u predelu skrotuma, vulve, na podlakticama i na potkolenicama. Unutar žarišta se mogu zapaziti tri zone: u centru se vide zadebljanje kože i njen pojačani crtež, zatim sledi zona lihenoidnih papula i periferna pigmentisana zona. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, histopataloškog nalaza.

Lečenje

U opštoj terapiji se primenjuju antihistaminici i sedativi, a najbolje deluju katranski preparati i kortikosteroidne kreme pod okluzijom. Manja žarišta se mogu uspešno infiltrisati triamcinolonacetonidom. Jače infiltrisana, veća žarišta se mogu tretirati zračnom terapijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Katerina 14.08.2022

    Kako se ljeci lichem sipmplex?osven kortikosteroidi i histamini terapija


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde