Prurigo simplex chronica

Prurigo simplex chronica predstavlja pojavu perzistirajućih morfi, sličnih urtikama, kao i pojavu nodusa (čvorića), koje su praćene jakim svrabom.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je nejasna. Sumnja sa da neku ulogu ima četvrti oblik reakcije preosetljivosti. Poznato je da bolest može da se javi kod bolesnika sa dijabetes melitusom, kod bolesti bubrega, prostatitisa.

Klinička slika

Raspored promena je simetričan, a lokalizovane su najčešće na trupu, nadlakticama i grudima. Promene su u vidu tvrdih infiltrata veličine 0,5-1 cm. Površine promena su često orožale. Ređe se pojavljuju perzistirajuće sitne urtike i seropapule. Bolesnike uznemirava jak svrab. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza.

Lečenje

U opštoj terapiji je potrebno pokušati sa primenom klofazinina i diamindifenilsulfona. Ukoliko nema povoljnih rezultata pokušava se sa talidomidom. Lokalno se primenjuju infiltracija promena triamcinolonacetonidom i kortikosteroidne masti pod okluzivnim zavojem. Nekada je uspešna i PUVA terapija, krioterapija ili terapija laserom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jasmin Redzovic 01.12.2020

    Meni je ustanovljena dijagnoza prurigo simplex al ja nenam siptome tipa svrbeži ili peckanja, nemam nikakve siptome al ovo ne prestaje već 12 g. Ako se koja i povuče nakon izvjesnog vremena se ponovo javi a kad se nova pojavi, početni izgled je kao poslije ujeda komarca koji se vremenom pretvori u čvorčić zadebljale kože. Ovo mi se nalazi samo na stražnici. Nijedna terapija mi nije pomogla, lak ni krio terapija. Ne znam više šta da radim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde