Prurigo nodularis

Prurigo nodularis je kožna bolest koja se karakteriše pojavom vrlo tvrdih nodulusa (čvorića) bez tendencije regresije.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza bolesti nije poznata.

Klinička slika

Uglavnom na distalnim delovima ekstremiteta nastaju tvrdi, crvenoljubičasti ili crvenosmeđi nodulusi veličine 1-2 cm u promeru. Površina promena može biti verukoidna, pojačano orožala. Okolna koža je obično hiperpigmentovana. Promene prati jak osećaj svraba, a usled češanja i grebanja nastaju ekskorijacije i kruste. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, patohistološkog nalaza.

Lečenje

Preporučuje se infiltracija žarišta triamcinolonacetonidom, zatim krioterapija kao i zračna terapija. Ukoliko ovo ne da povoljne rezultate, dolazi u obzir razaranje žarišta elektrokoagulacijom, kako bi se ublažio svrab. U opštoj terapiji se ordiniraju antihistaminici i sedativi. Kod najtežih slučajeva je indikovana primena talidomida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Maja 22.09.2023

  I meni je pre neki dan stigao na mail nalaz, takođe:Prurigo nodularis mucinosis. Iskreno da kažem, od 2012-e godine meni je ova kožna bolest, malo po malo, počela da se formira i širi (doduše, tada nisam znala da se kod mene formira ovakva kožna bolest, niti sam uopšte tada bila svesna da je kožna bolest u pitanju, kao i kakve će mi muke s vremena na vreme praviti, koliko pogrešnih dijagnoza..sramota jedna! Meni se to počelo formirati od stopala pa do listova i na nadlakticama s obe strane. Verujete li mi da ja od 2012-e  godine nisam kraću suknju, šorts i slično leti obukla. Imala sam momente da mi prokrvari i preko pantalona, baš u donjem delu gde su listovi. Da ne dužim sada o mnoštvu pogrešnih dijagnoza i terapija, i da je posle toliko godina,znači tačno 10 godina, da se prvi i jedini lekar za kožne bolesti setio da mi uzme tkivo za biopsiju i da me za ozbiljno shvati. Jeste me koštalo, ali bar prvi put posle 10 godina imam pravu dijagnozu, koju sam naravno i ja sama na webu podrobno istražila i naišla na maltene iste simptome: i na te čvoriće,na užasan svrab, na suvu kožu i još mnogo istih opisa što iz komentara, što iz svog proučavanja i ličnog doživljaja ove kožne bolesti. Tako sam došla do zaključka da se ne zna tačno poreklo ove kožne bolesti - pa je i logično da je mnogo teže naći pravu terapiju, i da li je uopšte moguće je totalno iskoreniti?!

  Moje pitanje je da li uopšte postoji grupa za podršku pacijenata od ovakvih bolesti koje imaju? To bi moglo dosta pomoći ljidima sa istim iskustvima, ne samo da se nose s time, već i da razmenjuju informacije i slično. Da li postoji grupa ili forum za ovakve probleme koji uopšte nisu naivni. Mnoštvo ljudi o ovome ne zna ništa, a živimo u 21 veku!


 2. Olivera 15.06.2023

  Meni je dijagnostikovati dijagnoza:prurigo nodularis.Još se nisam izliječila,a ima već godinu dana.Svi mi kažu od korone da je.Imam i i mitesere koji mi izazivaju svrab po nogama.


 3. Branko 26.04.2023

  Ja već 5god riješavam prirodne kreme dobra je mast čuvarkuća i ranjenik i na bazi srebra...ali dermatolog u Prijedoru Vitalis dr.Biljana je preporuka


 4. Margareta 27.12.2022

  Biopsijom mi je dijagnosticiran prurigo nodularis. Onaj tko to ima zna kakav je to svbržež i kako koža izgleda ,koliko neprospavanih noći. Trenutno sam na kortikosteroidima i na terapijama u Naftalanu.


 5. Elizabeta 05.11.2022

  I ka imam vec 2 i po gofine ovakvu opaku bolest koja mi je narusila sve sfere zivota,partner me je ostavio,na poslu sam dala otkaz jer su mi prste na rukama bile bukvalno nagrizane ,bolnei i otecene,Vec neko vrijeme i cijeli scalp mi je prikriven ranama,najvise noge.Molim vas ako neko zna neki ljek ili nesto sto pomaze,tablete. Ili neki prirodan lijek,molim vas napisite. Zivim u Makedoniji gdje su me doktori prvo ljecili antiotixima pa onda viaminima da bi sad neznaju vise cime.Hvala


 6. Tamara 27.11.2021

  Ja sam izvadila biopsiju tamo piše nalaz u epidermis se nalazi neujednačena akantoza sa upadljivom hiperkeratozu i ortokeraticnom parakeratozu u servisu se suočava distubureni mononkulerarni inframmatorni infratrat sa lako iscipijenom fibrozom


 7. Di 06.08.2019

  Nema leka. Imam i ja.


 8. milena todorovic 01.05.2011

  Molim vas da li postoji lek za ovu bolest? Bezuspesno se lecim i svi su do sada lecili posledice, ali niko ne zna uzrok.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde