Prurigo nodularis


Prurigo nodularis je kožna bolest koja se karakteriše pojavom vrlo tvrdih nodulusa (čvorića) bez tendencije regresije.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza bolesti nije poznata.

Klinička slika

Uglavnom na distalnim delovima ekstremiteta nastaju tvrdi, crvenoljubičasti ili crvenosmeđi nodulusi veličine 1-2 cm u promeru. Površina promena može biti verukoidna, pojačano orožala. Okolna koža je obično hiperpigmentovana. Promene prati jak osećaj svraba, a usled češanja i grebanja nastaju ekskorijacije i kruste. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, patohistološkog nalaza.

Lečenje

Preporučuje se infiltracija žarišta triamcinolonacetonidom, zatim krioterapija kao i zračna terapija. Ukoliko ovo ne da povoljne rezultate, dolazi u obzir razaranje žarišta elektrokoagulacijom, kako bi se ublažio svrab. U opštoj terapiji se ordiniraju antihistaminici i sedativi. Kod najtežih slučajeva je indikovana primena talidomida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Tamara 27.11.2021

    Ja sam izvadila biopsiju tamo piše nalaz u epidermis se nalazi neujednačena akantoza sa upadljivom hiperkeratozu i ortokeraticnom parakeratozu u servisu se suočava distubureni mononkulerarni inframmatorni infratrat sa lako iscipijenom fibrozom


  2. Di 06.08.2019

    Nema leka. Imam i ja.


  3. milena todorovic 01.05.2011

    Molim vas da li postoji lek za ovu bolest? Bezuspesno se lecim i svi su do sada lecili posledice, ali niko ne zna uzrok.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde