Capillaritis alba

Capillaritis alba (atrophie blanche, summer ulcer) predstavlja oštećenja arteriola (arteriolitis) sa okluzijom njihovog lumena.

Uzrok nastanka

Ovo oboljenje najčešće nastaje kao posledica hronične venske insuficijencije. Smatra se da glavnu patogenetsku ulogu ima povećani intrakapilarni pritisak.

Klinička slika

Bolest počinje inflamatornim promenama lividnocrvene boje, a posle toga nastaje atrofija sa mogućnošću nastanka bolnih ulceracija. Na skočnim zglobovima ili na donjim delovima potkolenica nalaze se  beličastožućkaste atrofične promene, do veličine kovanog novca, oštro ograničene, neretko trakaste. Na zahvaćenoj koži se mogu otvoriti ulkusi (grizlica, čir) koji su vrlo bolni. Ulceracije obično nastaju leti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza. Histološki je prisutan kapilaritis i arteriolitis, uz infiltraciju zidova krvnih sudova neutrofilima i mikrotrombima u lumenu, a zapaža se i posledična skleroza dermisa uz atrofiju epidermisa.

Lečenje

Terapija se sprovodi niskim dozama heparina, fibrinoliticima i infuzijama rastvora dekstrana, a lokalno se primenjuju kortikosteroidni preparati uz elastični zavoj. Važna je zaštita od udaraca, ogrebotina i kontakta sa potencijalnim kontaktnim alergenima.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde