Papulosis maligna atrophicans

Papulosis maligna atrophicans je kožno oboljenje koje se karakteriše endangitisom, papuloznim promenama sa tendencijom centralne atrofije i teškim oštećenjima debelog creva.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti je nepoznata, kao i patogeneza. Razmatra se moguća uloga virusnih infekcija. U krvnim sudovima kože i crevima zapažaju se endovaskularne i tromboangitične okluzije.

Klinička slika

Promene se javljaju u vidu crvenkastih papula promera oko 5 milimetara, ali ubrzo dobijaju porculansko belu boju. Lokalizovane su pretežno po trupu. U centralnom delu papula nastaju ulceracije posle kojih ostaju atrofični depigmentisani (bezbojni) ožiljci okruženi hiperpigmentisanom ivicom. Ove promene nisu praćene subjektivnim simptomima. Posle nekoliko meseci ili godina javlja se afekcija creva, koja se karakteriše groznicom, kolikama (jakim, grčevitim bolovima) u trbuhu i hematemezom (povraćanje krvi). Krvni sudovi oka, bubrega centralng nervnog sistema takođe mogu biti zahvaćeni promenama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza (u prvoj fazi kada postoje samo dermatološke promene, a kasnije se ispituju i promene na crevima).

Lečenje

Efikasne terapije nema. Pokušava se sa primenom fibrinolitičkih lekova uz lokalnu simptomatsku terapiju. Prognoza je loša, jer u roku od tri godine umire oko 50% bolesnika.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde