Pilonidalna cista

Uzrok nastanka

Pilonidalna cista je uzrokovana reakcijom na dlačice koje se ubadaju u razmekšanu kožu tog dela tela. Oboljenje je četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena i javlja se najčešće od puberteta do 40. godine starosti. Češće je kod gojaznih osoba i osoba sa pojačanom dlakavošću tela. Može nastupiti kao posledica nenormalnog zatvaranja kože u naboru zadnjice, iznad čmara, pre rođenja, ili kao bolest koja se stvorila kasnije.
 
 
 

 

Klinička slika

Pilonidalna cista je šupljina, slična apscesu, koja sadrži dlake i loj. Cista je duboka oko 2,5 cm. Javlja se u različitim formama od manjih otvora na koži u toj regiji do velikih bolnih masa. Često se na tom mestu javlja sekrecija koja može biti bistra, zamućena ili sukrvičava. Obično se u početku javlja gnojna infekcija (absces) koja se nakon spontane ili hirurške evakuacije zadržava u obliku pilonidalnog sinusa (šupljina) ispod kože koji se prazni kroz jedan ili više manjih otvora, a u samom sinusu se obično nalazi dosta raspadnutih masa i dlačica.
Ako ne zagnoji, ne pričinjava naročite teškoće, ali ako je mesto na kome se nalazi izloženo čestom prljanju, infekcija nije retka. U tim slučajevima nastupe bolovi, cista se širi i produbljuje, dok se na kraju ne provali i isprazni. Međutim, na taj način cista nije izlečena jer se posle izvesnog vremena ponovo zagadi, zagnoji i stvara veoma neprijatne tegobe (bolovi, nemogućnost pravilnog sedenja, otežano hodanje, temperatura, ceđenje gnoja itd.).

 
 

 

Dijagnoza

Dijagnoza pilonidalne bolesti se utvrđuje pregledom od strane hirurga i uz podatke o bolesti koje daje sam pacijent, što je najčešće dovoljno za potvrdu dijagnoze.
 
 
 

 

Lečenje

U slučaju infekcije, uzimaju se antibiotici, cista se čisti i previja, a kada se infekcija smiri, još bolje pre infekcije, vrši se hirurška intervencija koja jedina može da dovede do potpunog izlečenja. Akutni apsces zahteva hitan hirurški zahvat, a hronični sinus obično stvara stalne tegobe kod obolelih i neophodno je hirurški ga zbrinuti. Akutni apsces se zbrinjava hirurški, incizijom i pražnjenjem abscesne kolekcije uz ispiranje i drenažu. Hronični sinus zahteva isecanje obolelog mesta sa ostavljanjem rane da zarasta spontano (ova procedura ima manji stepen recidiva, ali zahteva dugotrajno zarastanje i previjanje) ili se rana različitim hirurškim tehnikama ušije (ova procedura ima nešto veći stepen infekcije rane i kasnijeg recidiva, ali je post-operativni period kraći). Postoperativno je neophodna redovna depilacija te regije uz pojačane higijenske mere.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Neldin Pendić 07.08.2013

    Jeli to opasno i da li je obavezna posjeta ljekaru?


  2. Nebojsa Ilic 26.10.2012

    Ja sam operisao dlaku na repu kičme pre dve nedelje, i sad sam dobio bolove unutra ali rana je čista. Ispiram je hipermaganom tri puta na dan, kako spolja tako i unutra. Da li je to dovoljno? I jednom na dan mi žena ispira sa hidrogenom i posle fiziološkim, da li to sme i da li nešto to smeta?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde