Rinofima (Baburast nos)

 

Uzrok nastanka

Češće se javlja kod ljudi koji boluju od neke vrste seboroične bolesti, naročito kod rosaceae. Bolest se samo izuzetno javlja kod žena, a za češću pojavu u muškaraca okrivljuju se gurmanska jela, alkohol, češća izloženost nekim fizičkim noksama-toplota, vetar i slično.
 
 
 
 

Klinička slika

Bolest je spora i ima niz stadijuma-crvenilo nosnih krila, bujanje potkožnog tkiva što na kraju dovodi do stvaranja čvorova i promena boje kože, koja je na kraju lividno crvena. Otvori lojnica su prošireni, pa nos podseća na koru od pomorandže.
 
 
 
 

Lečenje

Medikamentna terapija ni na početku ne daje dobre rezultate, nego se preporučuje hirurška terapija. Teleangiektazije se uklanjaju elelktrokauterizacijom, a hipertrofične promene rinofime dermoabrazijom.
 
Potrebno je voditi računa da se izbegavaju alkoholni losioni ili slična agresivna sredstva za negu lica jer većina bolesnika ima osetljivu kožu. Potrebno je što nežnije lice umivati mlakom vodom i sušiti mekim peškirom. Kod muškaraca se savetuje brijanje električnim aparatom. Potrebno je izbegavati Sunce i koristiti sredstva s zaštitnim faktorom.
 
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde