Hipertrihosis

Uzrok nastanka

Hipertrihoze mogu biti kongenitalne (nasleđuju se autozomno dominantno) i stečene. Stečene hipertrihoze mogu biti posledica dejstva mnogih faktora. Ukoliko postoji poremećaj lučenja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, može se videti pojačana dlakavost kod žena i to na licu. Hipertrihoza se javlja i na mestima hroničnih nadražaja, posle jakog sunčanja, a i u vezi sa lokalnim terapijom (živine masti, cignolin, lekovi koji izazivaju vazodilataciju). Pod uticajem nekih lekova koji se koriste u opštoj terapiji (kortikosteroidi, streptomicin, minoxidil), takođe se može javiti pojačana dlakavost. Za stečene hipertrihoze je karakteristično da se povlače kada prestane dejstvo faktora koji ih je izazvao. Hipertrihoza može takođe biti i simptom nekih bolesti: poremećaji kore velikog mozga, upale mozga (encefalitis), multiple skleroze, anorexie nervose i dr.
 
 
 
 

Klinička slika

Hipertrihoze mogu biti generalizovane ili cirkumskriptne, znači mogu se javiti po celom telu ili mogu biti lokalizovane na manjim područjima kože (najčešće u predelu sakralne kosti, leđima ramenima i dr.).
 
 
 

 

Lečenje

Lečenje hipertrihoze sprovodi se lečenjem osnovne bolesti ili prestankom uzimanja leka koji je uzrokuje. Ako je genetski nasleđena, lečenje je simptomatsko - sprovode se estetski zahvati radi poboljšanja izgleda - trajno ili privremeno uklanjanje dlaka ili njihovo izbeljivanje.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde