Paronychia acuta

Uzrok nastanka

Uzročnici su bakterije, najčešće Staphyloccocus pyogenes, ulazi kroz mikroleziju ili već ranije oštećen nokat. Kasnije se često može nadovezati infekcija sa Pseudomonas aeruginosa. 
 

Klinička slika

Stanje je akutno i bolno, i klinički se karakteriše pojavom eritema (crvenila) i edema (otoka) koji vode formiranju apscesa ili celulitisu. 
 

Lečenje

Leči se antibioticima širokog spektra, a kada je potrebno radi se i hirurška incizija i drenaža.
 

Paronychia chronica

 
To je hronična infekcija koja zahvata proksimalni i/ili bočni perionihijum. 
 

Uzrok nastanka

Najčešće je izazvana Candidom albicans. Primarne promene su obično oštećenje perionihijuma vodom i sredstvima za pranje, tako da je oboljenje češće kod žena, posebno kod onih čije je zanimanje povezano sa čestim boravkom ruku u vodi i u kontaktu sa ugljenim hidratima (domaćica, poslastičara).
 

Klinička slika

Zahvaćeni su nokti na prstima šaka, dok su nokatne ploče na stopalima retko zahvaćene. Oboljenje se u dečjem dobu ne javlja. Promene primarno zahvataju perionihijum i eponihijum, koji postaju eritematozni, edematozni, inflamovani a kutikula (kožica) nedostaje. Pritiskom na upoljeno tkivo može se istisnuti kap gnoja u kojoj se može dokazati uzročnik. Promena je spontano i na pritisak bolna. Kod hronične iritacije i infekcije, matriks proizvodi neravnu, poprečno izbrazdanu, lomljivu nokatnu ploču sa lateralnim diskoloritietom, koji nastaje kao posledica kandidijaze ili superponiranih plesni i bakterija. Oboljenje ima hroničan tok.
 

Dijagnoza

Postavlja se mikroskopskim pregledom i kulturom.
 

Lečenje

Za lokalno lečenje koriste se antimikotici širokog spektra kao: imidazolski preparati (klotrimazol i mikonazol) ili ciklopiroksolamin. Potrebno je primenjivati 3-6 meseci kombinovanu lokalnu i sistemsku terapiju. U sistemskoj terapiji primenjuju se: ketokonazol, flukonazol, itrakonazol, a u poslednje vreme navode se dobri rezultati primene terbinafina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde