Numularni ekcematoidni dermatitis

Numularni ekcematoidni dermatitis se karakteriše pojavom diseminovanih, oštro ograničenih ekcematiformnih žarišta veličine metalnog novca.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije poznata. Sumnja se na kontaktnu alergijsku reakciju prema mikrobnim antigenima, koji u kožu dospevaju sa mesta neke fokalne infekcije hematogenima putem, ali za to nema dovoljno dokaza.

Klinička slika

Promene na koži se obično manifestuju u obliku slabo infiltrovanih, eritematoznih (crvenih), oštro ograničenih žarišta, veličine nokta malog prsta (numularni oblik). U žarištima se mogu pojaviti papule i vezikule (sitni mehuri), tako da žarišta često vlaže (papulovezikularni oblik). Vremenom se žarišta povećavaju i postaju suva, lagano skvamozna (ljuspasta). Broj žarišta je različit (može biti i samo jedno). Promene su najčešće lokalizovane na gornjim i donjim ekstremitetima i na trupu. Promene su obično praćene jakim svrabom. Opštih simptoma nema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza.

Lečenje

Terapija se sprovodi primenom kortiosteroidnih krema (u početku), a posle suzbijanja vlaženja, primenjuju se masti. Kod težih oblika indikovana je sistemksa primena kortikosteroida.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Snezana 20.12.2012

    Reci te mi da li moze da se to leci. U vranju bila sam koznom lekaru davao mi i mast i lekove i samo se privremeno povuce poblede crvenila i opet to bukne i izaziva svrab.


  2. Mikica 13.08.2012

    Kako se leči i šta ga uzrokuje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde