Neurodermatitis lactentium

Neurodermatitis lactentium je oblik neurodermatitisa koji je veoma čest, a javlja se obično u trećem mesecu života, češće u muške nego u ženske novorođenčadi.

Uzrok nastanka

Etiopatogenetski mehanizmi nisu potpuno razjašnjeni. Sigurno je da učestvuju rani imunološki mehanizmi i da dolazi do reakcije antigen - antitelo. Najčešće se radi o alergiji na hranu i njene produkte razgradnje koji dospevaju digestivnim putem. Ređe je posledica dejstva kontaktnih alergena.

Klinička slika

Bolest započinje na licu ili na kapilicijumu (kosmati deo glave), pojavom eritematoznih (crvenih), slabo infiltrovanih žarišta, obično posutih papulama i vezikulama. Takođe se javlja ljušćenje na kapilicijumu (milk crust – jer se pojava dovodi u vezu sa promenom načina ishrane, prelaskom na kravlje mleko). Promene su često lokalizovane i na zadnjoj strani vrata, u liniji koja spaja ušne školjke. Svrab je jako izražen. Bolest se često širi i na vrat, trup i eklstremitete, a može nastati i generalizovani oblik. Opštih simptoma nema, osim u slučajevima sekundarne bakterijske ili virusne superinfekcije. Bolest najčeće prolazi pri kraju druge godine života.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, probe ekspozicije i eliminacije (alergena), alergoloških kožnih proba i imunoloških testova.

Lečenje

Terapija se sastoji u suzbijanju svraba (antihistaminici). Lokalno se aplikuju antibiotske masti i indiferentne kreme naizmenično sa kortikosteroidnim mastima. Vrlo je važno eliminisanje deklanširajućih faktora. Važna je ishrana. U najupornijim slučajevima je indikovana klimatska terapija. Deca sa ovim oboljenjem se ne smeju vakcinisati protiv variole.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde