Molluscum contagiosum

Uzrok nastanka


Oboljenje je virusne prirode-Molluscum contagiosum virus (MCV) iz grupe DNK pox virusa, izrazito epidermotropan. Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili preko odeće i predmeta za ličnu higijenu. Inkubacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci.


Učestalost


Najčešće se javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta, retko pre prve godine života i kod osoba na imunosupresivnoj terapiji.

Klinička slika


Najčešće su promene lokalizovane na koži lica, genitalijama i pregibima u vidu pojedinačnih ili grupisanih poluloptastih tvorevina nežnog perlastog izgleda sa diskretnim udubljenjem u centru. Najčešće su asimptomatske, mada u slučaju sekundarne bakterijske infekcije jako svrbe, a češanjem se obično promene dalje rasejavaju (autoinokulacija). Najčešće se to dešava kod dece atopičara (tzv.Eczema molluscatum).

Dijagnoza


Za postavljanje dijagnoze je sasvim dovoljan izgled i lokalizacija promena kao i to da se pritiskom na promene istiskuje beličasta sirasta masa. Moguće je naravno mikroskopski dokazati  mnogobrojna moluskum telašca koja su zapravo virusom transformisane ćelije epiderma.

Lečenje


Moguća je spontana regresija (posle 6 meseci), ali i rasejavanje postojećih promena. Najbolji rezultati se postižu mehaničkim uklanjanjem promena: iglom, skalpelom, kiretom, a zatim nastale erozije premazati jodom. Može se primeniti i krioterapija, terapija radiotalasima. Nakon završetka terapije potrebne su kontrole zbog moguće  pojave novih promena.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Jovanka Srbinoska Švabić 06.02.2021

  Dobar dan. Imam nekoliko malih Molluscum contagiosum bradavica (dijagnostikovano u gin. ordinaciji) na samom vrhu vulve iznad klitorisa.  Molim vas odgovorite mi da li ih vi uklanjati i koliko košta uklanjanje istih kod vas i da li postoji neki neinvazivni način osim lasera i tečnog azota. Sa poštovanjem Jovanka Srbinoska Švabić. PS :  Mogu da vam pošaljem fotografiji inficiranog područja ukoliko je to potrebno radi procene veličine zahvata.


 2. Mira 05.11.2017

  Da li se bubuljice pojave odmah po dobijanju infekcije ili se moze desiti da infekciju nosimo u telu neko vreme pa da se tek naknadno ispolji?


 3. marija 31.05.2011

  Moj suprug je imao moluske i sumljala sam da me je prevario jer mi je bilo cudno da u tim godinama dobije moluske, interesuje me da li je to jedini nacin da se prenese mislim sexualnim putem?


 4. Milan 20.01.2011

  Ovo je stasno da li to znaci da niko nije siguran cak ni sa kondomima? I jos jedno pitanje, ako se nev idi na vreme da li moze da prourokuje neko ostecenje koze ili sta vec?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde