Balanopostitis

Uzrok nastanka


Najčešće je multifaktorijalne etiologije. Potencijalni trigeri su:
 • infekcije(Candida Albicans, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, beta hemolitički streptokok…)
 • trauma,
 • losa higijena,
 • kontaktna alerija,
 • dermatoze (psorijaza,lihen,Balanithis xerotica obliterans…),
 • fiksni eritem(izazvan lekovima).

Najčešće se javlja kod neobrezanih muškaraca zbog tople i vlažne sredine. Bitni su i: seksualno ponašanje, upotreba kondoma i spermatocidnih agenasa, simptomi od strane sexualnog partnera.

Klinička slika


Postoji nekoliko formi balanopostitisa. Neke od njih su:

Balanopostitis simplex: postoje  crvenilo i otok, a moguća je i pojava manjih i većih “ranica” uz subjektivni osećaj peckanja, svraba, žarenja, ponekad i smetnji pri mokrenju. Najčešći uzročnici su bakterijske infekcije, hemijski i mehanički nadražaji.

Balanopostitis diabetica: javlja kod dijabetičara (obolelih od šećerne bolesti), naročito ukoliko je prisutna glikozurija (prisustvo šećera u mokraći). Najčešće se nadovezuje infekcija Candidom albicans.

Balanopostitis candidomycetica: odlikuje se svrabom, pečenjem, prisustvom papula, pustula, erozija. Znatno češće se javlja kod dijabetičara. Obavezno je uputiti seksualnogu partnera  na ispitivanje i lečenje.

Balanopostitis erosiva circinata: ima hroničan tok, može se javiti zasebno ili u sklopu Rajterove bolesti. Odlikuje se crvenilom, sjajnim erozijama (ranicama) sa naglašenom nekrotičnom ivicom, nepravilnog policikličnog izgleda.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike. Po potrebi se rade dodatna ispitivanja (bris radi izolovanja uzročnika, biopsija, patch testiranje…). Potrebno je i seksualnog partnera uputiti na potrebna ispitivanja, a zatim i  adekvatno lečenje.


Lečenje


Osnovno je ukloniti predisponirajuće faktore.

Primarana  terapijska linija:

 -higijena, ali bez agresivnih sredstava. Preporučuju se slani rastvori 2 puta dnevno uz održavanje suvoće sluzokože

 -emolijenti i to prevashodno masti bez konzervanasa zbog moguće iritacije i senzibilizacije, 2 puta dnevno nakon pranja .

 -topijski kortikosteroidi, ali niskopotentni i uz mere opreza.

Sekundarna terapijska linija:

-carbenoxolon gel,

-testosterone propionate,

-kortikosreroidi intraleziono.

Definitivni tretman za balanopostitis, naročito kod dijabetičara je circumcizija (obrezivanje)

Prognoza bolesti


Balanopostitis treba shvatiti ozbiljno, lečiti ga adekvatno, terapijom datom od strane nadležnog lekara jer je moguć prelazak u hroničnu formu(sluzokoža postaje glatka, sjajna, istanjena, smanjene elastičnosti), a moguće su i komplikacije (fimoza-nemogućnost prevlačenja kožice, parafimoza-rub prepucijuma stegnut iza glansa praćen otokom, te zahteva hitnu repoziciju, superinfekcije veneričnim uzročnicima).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Jovan 04.03.2024

  Posle operacije fimoze pojavljuje se problem svraba kožice oko glansa, koju kremu koristiti?


 2. Lazar 05.06.2023

  Poštovani dobar dan.Imam problem sa crvenilom glansa(kod otvora za mokrenje)bez ikakvog svraba,bola i peckanja.Kakav uzrok moze biti?


 3. Vele 02.03.2023

  Od 2019 godine pokušavam da rešim problem sa crvenilom na kožici prepucijuma koja se prenosi i na deo glanusa koji prekrije kožica. Do sada sam bio više puta kod urolog i dermatolog, radjen bris, utvrdjeno prvo postajanje gljivice kandida, koja je nakon terapije kanesten kremom nestala, utvrdjeno nakon ponovnog uzimanja brisa. Medutim i pored ublažavanja simptoma prilikom korišćenja sledećih terapija: kanesten kreme uveče i Hidrocortizona 2,5 ujutro, Cacilfat kreme u toku dana više puta i Gentsmicin kreme uveče, Triderm kreme, prepisane od strane urolog, pa korišćenja više probiotika i ponovno kanesten kreme, pa kansen kreme, nista tina, tamsola tableta, nistatin krema i tableta, stanje se ponovo vraća. Napominjem da se često posle podne i noći dosta znojim, a posebno u genitalnog regiji.


 4. Nole 25.09.2022

  Pozdrav,imam problem imam rani na penisu i 2 rane u sredini stuba i glavica penisa ali oni polako se zarastaju drugo kožicu ne mogu preći preko celog glavica čime mazati hvala u napred malo peckanje imam posle mokrenja


 5. Boki 25.09.2022

  Ko je najbolji privatni doktor u N Sadu ili Bg za muski polni organ


 6. Miloss 11.08.2022

  Imam jedan problem kad idem pred spavanje ja kada legnem i krenem da zazmurim da zaspim svaki minut me nesto u penisu zagolica i stalno se nako protrzam Sta bi to trebalo da znaci??


 7. Pomozite molim vas 20.01.2022

  Imam problema vec nekoliko nedelja, ne znam mozda cak i neki mesec toga, kozica oko glavića mi je crvena i ne mogu da je svučem skroz na dole, imam neke male ranice iz kojih s vremena na vreme ide krv, ne puno ali malo. Ima li neko nešto kako bi mi pomagao, bio bih mu zahvalan, ako me brzo prodje casticu ga pivom.


 8. Zlatan Ristic 29.12.2021

  Jasam operisan od kozicu na penisu ponovo n naraslo imam ponovo problema suzavanje kozice i pucanje kozice i bolovi ponovo.


 9. Duki 10.12.2021

  Dobar dan imam problem sa penisom teško se kožica svlaci sa glave peninisa u opustenom stanju a u erekciju nemoze se svuci hvala na svakoj pomoći lijep pozdrav


 10. Ljubo Vukadinović 15.10.2021

  Crvenilo po glavi i okolo glave penisa. Nema svraba niti bola. Povlaci se pred Sinoderm-om i.vraca se.


 11. Iva 28.04.2021

  Odjednom mi se pojavilo crvenilo na glavi penisa, u obliku malog kružića.. Kada vršim nuždu zaisa peče. Posle na primer pranja vodom, i na primer kada cekam i ne radim nista u tom predelu se stvara neka zelena tečnost, ne znam da li je to zato sto prolazi ili ne.. Ako moze savet bilo bi super jer se baš brinem.. Hvala.


 12. Nenad 30.11.2020

  Problem mi se javio pre nekih godinu dana, na levoj strani glavića imam crvenilo u vidu kruga, doktor mi je prepisao mast Triderm nakon korištenja terapije 3 puta na dan kozica je počela da puca, opet sam pošao kod doktora koji mi je prepisao opet neku mast koja mi je to malo smirila, ali ja i dalje imam crvenilo i sporadično mi se javlja ojed na kozici?! Molim za savet?!


 13. Stefan 13.11.2019

  Evo kako sam izlečio balantis. Prije dve godine sam primetio crvene linije uzduž penisa i zategnuće kožice. Mislio sam da nije ništa ozbiljno, ali pošto se situacija nije popravljala, obratio sam se doktoru sa simptomima: crvenilo, zadebljanje kožice, nemogućnost prevlačenja kožice preko glansa. Dobio sam terapiju Triderm i Didermal mast uz Panklav tablete, koja mi je malo pomogla ali ne i rešila problem. Situacija se zakomplikovala, dosadilo mi je da se kljukam antibioticima i obratio sam se Guglu za pomoć. Prestao sam terapiju steroidnim kremama i antibioticima, i počeo da koristim prirodna sredstva (ulje cajevca, bjeli luk, djevic kokosovo ulje). Tri meseca posle moje "priučene terapije" potpuno sam se oporavio. Opisaću šta sam sve radio, nadam se da će vam pomoći, makar onima sa blažim oblikom fimoze i balantisa.

  Ishrana bez slatkog i alkohola, uveče bijeli luk obavezno 3-4 čena. Pred spavanje sjednite u toplu kadu 15 minuta, i pomoću sapuna pokušajte da prevučete kožicu preko glansa dolje-gore. Nakon toga sipate četiri kapi ulja cajevca u čašu tople vode, oblažite kožu penisa oblogom umočenom u ovo ulje. Radite to 20 minuta i spavanje. Nakon mjesec i po, kupite devicansko kokosovo ulje i nastavite istu proceduru, samo naizmenično (jedna noć cajevac-druga kokosovo ulje). Nakon tri mjeseca računam da ćete se riješiti problema.

   


 14. mile 29.07.2013

  Koliko je vremena potrebno da za lečenje balanopostitisa?


 15. Dragan 16.03.2012

  Nakon što mi je dijagnostikovan balanopostitis, koristio sam 7 dana, ujutru i uveče, mast Triderm
  Imao sam blago crvenilo, bele tačkice koje su se javljale ponekad, ali nisam imao ozbiljne smetnje. 
  Balanopostitis je najverovatnije uzrokovan kandidom koju polako suzbijam. Ono što sada primećujem je nekoliko crvenih linija sa prednje strane glansa penisa, kao da je oštećena koža u tom delu.
  Nemam bolove. Da li da sačekam da se taj deo sam regeneriše ili da probam sa nekom mašću? Crvenilo mi je prestalo pre nekih 5 dana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde