Balanopostitis


Uzrok nastanka


Najčešće je multifaktorijalne etiologije. Potencijalni trigeri su:
 • infekcije(Candida Albicans, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, beta hemolitički streptokok…)
 • trauma,
 • losa higijena,
 • kontaktna alerija,
 • dermatoze (psorijaza,lihen,Balanithis xerotica obliterans…),
 • fiksni eritem(izazvan lekovima).

Najčešće se javlja kod neobrezanih muškaraca zbog tople i vlažne sredine. Bitni su i: seksualno ponašanje, upotreba kondoma i spermatocidnih agenasa, simptomi od strane sexualnog partnera.

Klinička slika


Postoji nekoliko formi balanopostitisa. Neke od njih su:

Balanopostitis simplex: postoje  crvenilo i otok, a moguća je i pojava manjih i većih “ranica” uz subjektivni osećaj peckanja, svraba, žarenja, ponekad i smetnji pri mokrenju. Najčešći uzročnici su bakterijske infekcije, hemijski i mehanički nadražaji.

Balanopostitis diabetica: javlja kod dijabetičara (obolelih od šećerne bolesti), naročito ukoliko je prisutna glikozurija (prisustvo šećera u mokraći). Najčešće se nadovezuje infekcija Candidom albicans.

Balanopostitis candidomycetica: odlikuje se svrabom, pečenjem, prisustvom papula, pustula, erozija. Znatno češće se javlja kod dijabetičara. Obavezno je uputiti seksualnogu partnera  na ispitivanje i lečenje.

Balanopostitis erosiva circinata: ima hroničan tok, može se javiti zasebno ili u sklopu Rajterove bolesti. Odlikuje se crvenilom, sjajnim erozijama (ranicama) sa naglašenom nekrotičnom ivicom, nepravilnog policikličnog izgleda.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike. Po potrebi se rade dodatna ispitivanja (bris radi izolovanja uzročnika, biopsija, patch testiranje…). Potrebno je i seksualnog partnera uputiti na potrebna ispitivanja, a zatim i  adekvatno lečenje.


Lečenje


Osnovno je ukloniti predisponirajuće faktore.

Primarana  terapijska linija:

 -higijena, ali bez agresivnih sredstava. Preporučuju se slani rastvori 2 puta dnevno uz održavanje suvoće sluzokože

 -emolijenti i to prevashodno masti bez konzervanasa zbog moguće iritacije i senzibilizacije, 2 puta dnevno nakon pranja .

 -topijski kortikosteroidi, ali niskopotentni i uz mere opreza.

Sekundarna terapijska linija:

-carbenoxolon gel,

-testosterone propionate,

-kortikosreroidi intraleziono.

Definitivni tretman za balanopostitis, naročito kod dijabetičara je circumcizija (obrezivanje)

Prognoza bolesti


Balanopostitis treba shvatiti ozbiljno, lečiti ga adekvatno, terapijom datom od strane nadležnog lekara jer je moguć prelazak u hroničnu formu(sluzokoža postaje glatka, sjajna, istanjena, smanjene elastičnosti), a moguće su i komplikacije (fimoza-nemogućnost prevlačenja kožice, parafimoza-rub prepucijuma stegnut iza glansa praćen otokom, te zahteva hitnu repoziciju, superinfekcije veneričnim uzročnicima).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. mile 29.07.2013

  Koliko je vremena potrebno da za lečenje balanopostitisa?


 2. Dragan 16.03.2012

  Nakon što mi je dijagnostikovan balanopostitis, koristio sam 7 dana, ujutru i uveče, mast Triderm
  Imao sam blago crvenilo, bele tačkice koje su se javljale ponekad, ali nisam imao ozbiljne smetnje. 
  Balanopostitis je najverovatnije uzrokovan kandidom koju polako suzbijam. Ono što sada primećujem je nekoliko crvenih linija sa prednje strane glansa penisa, kao da je oštećena koža u tom delu.
  Nemam bolove. Da li da sačekam da se taj deo sam regeneriše ili da probam sa nekom mašću? Crvenilo mi je prestalo pre nekih 5 dana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde