Lymphadenosis cutis benigna

Lymphadenosis cutis benigna (benigna limfadenoza kože, lymphocytoma) je hiperplazija limforetikularnih ćelijskih elemenata kože.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije u potpunosti objašnjena. Međutim, poznato je da se bolest učestalo javlja nakon trauma (bušenje ušnih školjki), posle ujeda krpelja, posle nekih virusnih infekcija (herpes simplex ili zoster) i posle nekih mikrotrauma (ekskorijacije kod skabijesa). Bolest je česta, a najčešće nastaje kod dece i žena posle 40. godine života.

Klinička slika

Klinički se razlikuju tri oblika bolesti: tumorski, diseminovani (milijarni) i pločasto infiltrativni oblik. Tumorski oblik se karakteriše pojavom solitarnih ili multiplih čvorova veličine zrna graška do lešnika, glatke površine, smeđastocrvenkaste ili lividnocrvene boje, testaste konzistencije. Promene su najčešće lokalizovane na resici uva, nosu ili usnama i obrazima. Neretko se limfocitomi mogu naći i na skrotumima i spoljašnjim polnim organima žene.

Milijarni oblik bolesti se manifestuje pojavom smeđih, slabo eleviranih papula do veličine sočiva, lokalizovanih na trupu ili licu.

Pločasti infiltrativni oblik se karakteriše pojavom eleviranih glatkih pločastih infiltrata različite veličine, crvenkastosmeđe boje, lokalizovanih na donjim ekstremitetima.

Tok bolesti je hroničan. Opšte stanje je dobro. Kod manjeg broja bolesnika su uvećani regionalni limfni čvorovi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. Histološki se u dermisu zapažaju gusti, mrljasti, međusobno odvojeni inflitrati, građeni od B i T limfocita, s tim što B limfocita ima duplo više, pa se radi o B ćelijskom pseudolimfomu. Osim limfocita, u infiltratu ima nešto plazma ćelija, fibrohistiocita i eozinofilnih leukocita.

Lečenje

Terapija se uspešno sprovodi primenom penicilina. Kod rezistentnih oblika uspešno je rendgensko zračenje mekim zracia. Prognoza je dobra. Moguća je i spontana sanacija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde