Nevocelularni nevus

Nevocelularni nevus je najčešći od svih nevusa (mladeža). Prosečno odrasla osoba ih ima dvadesetak. Najčešće se pojavljuju u doba puberteta, ali može prisutan već pri rođenju.

Klinička slika

Manifestuje se u obliku pigmentacija u nivou kože ili kao papilomatozna ili kupolasta masa. Veličina nevusa obično ne prelazi 1 cm u promeru. Površina mu je obično glatka, ali može biti i verukozna. Ako se na površini nalaze dlake radi se o piloznom nevusu (naevus pigmentosus pilosus). Najčešće je nevus manja cirkumskriptna lezija. Međutim, može zauzeti i veće površine kože ili gotovo čitavo telo. Boja nevusa varira. Može biti žućkasta, smeđa ili crnosmeđa. Na dodir, mladeži su mekani ili srednje čvrsti. Predilekciona mesta su lice, leđa i genitalna regija. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca.

Znaci maligne alteracije su povećanje površine nevusa i njegova elevacija, promena boje, neravnomerna pigemntacija, nejasna ograničenost, pojava simptoma zapaljenja, erozija i krvarenja, ispad dlaka iz piloznog nevusa, pojava sitnih, pigmentisanih satelitnih lezija u okolini nevusa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Hirurški se odstranjuju samo oni nevusi koji su zbog svoje lokalizacije izloženi čestim iritacijama. Najčešće se odstranjuju nevusi kapilicijuma, zatim u predelu grudnjaka i naramenica i na tabanima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Zorica 18.01.2024

  Displastična epidermo-dermalna melanocitna promena. Potrebno je uraditi imunohistohemiske analize. Moje pitanje je šta znači ova dijagnoza? Gde je najbolje uraditi analize? Koliko se čeka rezultat?


 2. SUZANA DJORDJEVIC 18.11.2020

  Naevus naevocellularis mucosae squamocellulare.,molim obja[njenje


 3. Marija 10.09.2016

  Naevus madez- diskretna linearna eflorescencija skvamo-verukozna, po dolzina na desniot goren ekstremitet, koji je lek i da li bi se prosirilo po drugim delovima tela.


 4. nevenka 29.01.2010

  Zanima me dijagnoza neus melano-citicus ili neus dermalis ako sam dobro procitala dijagnozu


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde