Lichen sclerosus et atrophicus

Lichen sclerosus et atrophicus je bolest nepoznate etiologije koja se karakteriše pojavom tvrdih, atrofilnih areala kože u kojima se vide sitni keratotični čepovi. Najčešće obolevaju žene posle pete decenije života.

Klinička slika

Promene se mogu javiti bilo gde na koži trupa i ekstremiteta, ali su najčešće na leđima. Na zahvaćenim područjima koža je smeđe prebojena, a unutar pigmentisanih polja vide se oštro ograničena bela žarišta veličine zrna sočiva do velične dečijeg dlana. Žarišta su otvrdnuta i u njima se mogu naći rožnata zrnca.

Osim na koži, slične promene se mogu videti i na bukalnoj sluzokoži i naročito često na genitalijama (prepucijum, glans penisa, vulva). Promene na genitalijama dovode do atrofije prepucijuma sa posledičnom fimozom ili suženjem introitusa vagine.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Najbolji rezultati se postižu primenom kortikosteroida pod okluzivnim zavojem, a kod lokalizacije na genitalijama, terapija izbora je intralezionalna primena triamcinolon acetonida.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Bogdan 04.11.2023

    Pozdrav. Možete li mi reći koliki je rizik za pojavu karcinoma onom ko ima ovo stanje? I da li ga treba ozbiljno shvatiti? Hvala unapred na odgovoru!


  2. Branko 05.08.2014

    Kako nastaje ova bolest i kako se leci


  3. Branko 05.08.2014

    Kako se dobija ova boleast, i kako se leči


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde