Idiopatski lobularni panikulitis

Idiopatski lobularni panikulitis podrazumeva lobularne panikulitise (zapaljenje potkožnog masnog tkiva) nepoznate etiologije.

Klinička slika

Bolest se ispoljava bolnim eritematoznim (crvenim) nodusima (čvorovima), prečnika 1-2 cm, koji se pojavljuju u talasima, na nekoliko nedelja ili meseci. Promene su lokalizovane najčešće simetrično na butinama i potkolenicama, ali i na drugim delovima tela. Ponekad nodusi egzulcerišu i iz njih ističe uljana, žućkastomrka tečnost. Posle nekoliko nedelja, pojedinačne promene se povlače, uz zaostajanje atrofije potkožnog tkiva.

Kožne promene praćene su opštim simptomima, povišenom telesnom temperaturom, drhtavicom, bolovima u zglobovima i mišićima i slabošću. Kad zapaljenje zahvati visceralne naslage masnog tkiva mogu da nastanu ozbiljne komplikacije. Nekroza može da se nađe u srcu, perikardu, jetri, plućima, nadbubrežnim žlezdama, kostnoj srži, crevima, slezini i bubrezima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih nalaza, histološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje u akutnoj fazi se zasniva na primeni sistemskih steroida i nesteroidnih antiinflamatornih lekova, a po potrebi i drugih imunosupresiva, antimalarika ili talidomida.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde