Aktinična elastoza

Aktinična elastoza podrazumeva povećanje količine vezivnog tkiva u gornjem dermisu, koje dobija boju elastičnog vlakna.

Uzrok nastanka

Ova pojava se javlja kod osoba svetlije puti, uzrokovana je uticajem UV zraka, a možda i uticajem infracrvenih zraka. Najčešće se javljaju kod poljoprivrednika, mornara i sl.

Klinička slika

Klinički, promene se zapažaju prvenstveno na fotoeksponiranim područjima (slepoočnice, vrat, čelo, obrazi). Na ovim mestima koža je beložućkaste boje, lako izbočena, ispresecana dubokim mrežolikim brazdama.

Cutis rhomboidalis nuchae je oblik aktinične elastoze kod koje promene odgovaraju prethodno opisanim, a vide se na vratu.

Elastosis nodularis cystica et comedonica je kombinacija senilne i aktinične elastoze koja se javlja pretežno kod starijih muškaraca, a karakteriše se pojavom elastične kože sa brojnim komedonima i žućkastim folikularnim cistama. Promene su smeštene periorbitalno i u zigomatičnoj regiji.

Millium colloidale je elastoza koja se javlja u dva oblika; jedan je autozmno dominantno nasledan i javlja se još u detinjstvu; a drugi oblik se javlja kasnije . Kod oba oblika promene se obično nalaze na bradi, ušnim školjkama i spoljašnjim delovima vrata, na nosu. Promene su u vidu staklastih papula iz kojih se može istisnuti želatinozni sadržaj.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza.

Lečenje

Terapija svih elastoza sastoji se u fotoprotekciji. Kod elastosis nodularis cystica, kao i kod millium colloidale, dolaze u obzir kiretaža, odnosno dermoabrazija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 14.04.2011

    Ono što sam tražio, hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde