Lentigines

Nazivom lentigo označavaju se smeđe i crnosmeđe pigmentisane, okrugle, oštro ograničene promene promera nekoliko milimetara. Promene su u nivo u kože ili neznatno izdignute. Uglavnom su promene brojne, pa se upotrebljava izraz lentiginozis.

Postoje tri osnovna oblika a to su lentigo simplex, lentigo senilis i lentigo maligna.

Lentigo simplex - obično se javlja u detinjstvu, ređe kasnije. Etiologija je nepoznata. Promene su makulozne, a lokalizovane su bilo gde po telu i ekstremitetima. Dakle, ove se pigmentacije ne javljaju na fotoeksponiranim područjima kože. Histološki se zapaža povećana količina pigmenta u bazalnom sloju epidermisa, kao i u melanofazima gornjeg dermisa, uz nešto zapaljenskih ćelija (limfocita) između melanofaga. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a terapija se ne sprovodi, već promene (tamne, crne) iznad 0,5 cm u promeru treba ekscidirati i histološki pretražiti.

Lentiginosis – brojne promene u smislu lentigo simpleks vide se kod tzv. leopard sindroma. Osim oblika uobičajene veličine vide se i pigmentacije do 5 cm u promeru. Pored promena u koži, u ovoj autozomno dominantno naslednoj bolesti vide se i druge promene. Ako se uzmu u obzir prva slova naziva promena dobija se reč leopard: lentigo, ekg promene, okularna hipertenzija, pulmonalna stenoza, anomalija genitalnih organa, retardacija rasta i deafness (gluvoća). Nisu uvek sve promene izražene.

Lentigo senilis – reč je o pojavi hiperpigmentacija veličine do nekoliko milimetara u promeru, smeđe boje u nivou kože, koje se javljaju na fotoeksponiranim područjima (lice, dorzalne strane šaka), obično u četvrtoj deceniji. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i histološkog nalaza. Terapija se sastoji u primeni 20-25%-tnog rastvora podofilina ili azota, odnosno retinoične kiseline.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde