Karbunkul

Karbunkul je stafilokona inflamacija folikula i perifolikularnog tkiva koja se karakteriše jakom flegmonozno - nekrotičnom reakcijom potkožnog ili još dublje smeštenog tkiva.

Uzrok nastanka

Uzročnik je Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok), Gram-pozitivna bakterija. Prenosi se dodirom i kapljično, obično je prenosilac zdrava osoba. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospevaju u tkivo i izazivaju lokalnu infekciju. Dijabetes melitus, razni oblici imunodeficijencije, dugotrajna kortikosteroidna sistemska i lokalna terapija, AIDS, kao i loši higijenski uslovi, pogoduju nastanka karbunkula.

Klinička slika

Najčešća lokalizacija promena je na vratu, naročito kod muškaraca, gde se vide i palpiraju eritematozni, lividni infiltrati sa brojnim nekrotičnim čepovima. Čest je regionalni limfadenitis. Može da se širi na fascije, mišić ili kost. Opšte stanje je često poremećeno sa pojavom visoke tempeerature i umora.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, a potvrđuje se bakteriološkom dijagnostikom.

Lečenje

Peroralno se primenjuju antibiotici. Lokalno se primenjuju antiseptičke obloge i antibiotske masti. Često je potrebna i hirurška terapija.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde