Erythrodermia desquamativa

Erythrodermia desquamativa (morbus Leineri) predstavlja generalizaciju seboroičnog dermatitisa, a javlja se obično u prva tri meseca života.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije poznata. Obično postoji poremećaj funkcije leukocita (oštećenje hemotaksije) i C5 frakcije komplementa. Sve to ukazuje na poremećaj fagocitoze i na imunološke poremećaje čime se i objašnjava povećana sklonost ka infekcijama piokokama i kandidom.

Klinička slika

Promene se prvo javljaju na kapilicijumu (kosmati deo glave), a zatim se postupno šire na telo i ekstremitete. Često se pored seboroičnih promena javljaju i povišenje telesne temperature, dijareje (prolivi), anemija, infekcije kandidom i piokokama. Limfni čvorovi nisu povećani. Ukoliko na vreme ne usledi terapija, dolazi do poremećaja acidobaznog statusa, alimentarnih i renalnih poremećaja, pneumonija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

Terapija se sprovodi sistemskom primenom antibiotika prema antibiogramu (zbog vrlo čestih bakterijskih superinfekcija). Skoro redovno je indikovana primena prednizolona, zatim zbog česte imunodeficijencije indikovane su infuzije sveže plazme. Lokalno se primenjuje salicilna kiselina u maslinovom ulju a na neobrasle delove tela se primenjuju losioni koji sadrže kortikosteroide ili amfotericin B kod superinfekcije kandidom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde