Keratosis actinica

Aktinična keratoza (keratosis actinica, keratosis solaris, keratosis senilis) je najčešća kožna prekanceroza, lokalizovana na fotoeksponiranoj koži iz koje se neretko razvija spinocelularni karcinom.

Uzrok nastanka

Najvažniji etiopatogenetski faktor jeste UV zračenje. Često se javlja kod svetloputih osoba, posebno onih koji su dugo eksponirane sunčevom zračenju. Češće se javlja kod zemljoradnika, ribara, pomoraca.

Klinička slika

Promena je najčešće lokalizovana na dorzumu šaka, a zatim se može javiti i na obrazu, čelu, temporalnim regijama, nosu, ušnim školjkama, donjoj usni. Keratoze se žućkaste boje, veličine 1-2 cm, lagano izdignute iznad nivoa kože i vrlo čvrsto adheriraju uz podlogu. Lezije mogu biti solitarne ili multiple. Tok bolesti je hroničan. Nema spontane regrsije. Naglo uvećanje promene, krvarenje, ulceracija ili pojava na mestu ranije lečene keratoze, ukazuje na moguću transformaciju u spinocelularni karcinom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. Histološki se može naći prekomerno orožali epidermis, prošireni folikuli ispunjeni keratinom, poremećaj stratifikacije i atipične ćelije u epidermisu. Subepidermalno, vidi se aktinično poštećenje dermisa (elastoza) i infiltracija vezivnog tkiva limfocitima.

Lečenje

Uspešne metode lečenja su hirurško odstranjenje, krioterapija tečnim azotom, elekterokauterizacija, lokalna primena citostatika.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Ivica 02.07.2024

  Da li je moguće potpuno izlečene, koliko traje, od Keratosis actinica? Hvala vam!


 2. Krinulovi Ivica 02.07.2024

  U D.V Klinici BG. Nalaz biopsije je Kreratosis actinika.L57.0 terapijaje 4 nedelje Efudix 5%. Da li je moguće potpuno izlečenje? Hvala Vam!


 3. Vido Radusinović 27.09.2012

  Mast, koju je prepisao drugi lekar, je elocom. Izvinjavam se.


 4. Vido Radusinović 27.09.2012

  Moja dijagnoza je keratosis actinica. Međutim, jedan lekar zahteva da se efudix 5% creme mažem svuda gde se pojave mehurići, a u početku sam keratosis imao samo na nosu (kasnije po glavi, nosu, podbradku, grlu) , a drugi lekar smatra da efudix iritira zdravu kožu i zahteva da prestanem da se mažem ovom cremom, nedelju dana, jer mi se koža iritirala od stalnog mazanja i prepisao mi je elastoflex nedelju dana, a posle toga će videti šta dalje. Prvi lekar je zahtevao 15 dana 2x2 sata dnevno mazanje efudixom, a posle njega cicaplastom (efudix košta skoro 3000 d. , a cicaplast 1130) . Posle jednomesečnog lečenja efudixom i cicaplastom, poslušao sam drugog lekara. Ne razumem, zbog čega su ova neslaganja. A mehurići i čirići nastaju ovako: prvo se pojavi nesnosan svrab, zatim se formira čirić, čirić dobije gnojnu krunicu, koja i dalje tera na češanje, čirić se provali i isteče gnoj ili limfa i na tom mestu se obrazuje krastica, ispod koje se još dugo vremena cedi gnoj. Zatim krastica otpadne. Međutim, na okolnom tkivu, iritiranom efudixom pojavljivali su se novi čirići i tako u nedogled. . . Prvi lekar je konstatovao da je to na nosu maligno obolenje, drugi lekar negira. Videćemo šta će biti, a meni nije svejedno, plašim se unakaženog lica i glave.


 5. RENATA KOVAČEVIĆ 14.03.2012

  Molim vas da mi odgovorite. . Danas sam palila po licu keratosis actinica obraz desni i sa strane lijeve blizi uha. N ateklo mi je i na obrazu imam vodeni mjehur. Smetami i kolko će to trajati i dali će koristiti da se izgubi ili će se povećati. Hvala radila sam u dermatološkoj ambulanti


 6. Aleksandra 01.12.2010

  Isla sam kod dva dermatologa, jedan je ustanovio basaliom akasnije rekao da je ipak akticka keratoza, a drugi je rekao akticka keratoza odmah, da ne koristim nikakve kreme, da to treba odstraniti i uzeti uzorak i da drugog dela nosa i poslati na ispitivanje. Ovaj prvi lekar je najpre dao kortikosterodinu mast, zatim mast sa imiquimodom tj aldera i rekao da ne treba nikakva zahvat, odtranjivanje, nego nedlju dana mazanje sa alderom (koja kosta oko 100 eura!) moze produkovati i pogorsanje pa je moguce da i da mi nakon toga prepise drugu mast. Moje pitanje je kome da verujem i sta da radim, bojim se da ne ide na gore!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde