Papillomatosis oralis florida

Oralna floridna papilomatoza je hronična bradavičasta proliferacija sluznice usne šupljine koja se javlja kod starijih, obično bezubih osoba. Bolest je retka. Smatra se da je reč o prekancerozi iz koje može da se razvije spinocelularni karcinom.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza bolesti nije tačno poznata. Važna uloga se pripisuje egzogenim noksama, kao što su duvanski dim, virusne infekcije i dr. Javlja se češće kod muškaraca, pušača, između 60. i 80. godine života.

Klinička slika

Predilekciona lokalizacija floridne oralne papilomatoze je bukalna sluznica, ali se promene nekada mogu videti i na usnama. Na sluzokoži se nalaze bezbolne bradavičaste proliferacije koje nekada perzistiraju godinama pa i decenijama. U oko 30% slučajeva može se razviti spinocelularni karcinom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. U mikroskopskoj slici je karakteristična pseudoepiteliomatozna hiperplazija sa pojačanom mitotskom aktivnošću i nešto povećanim brojem diskeratotičnih ćelija.

Lečenje

Metoda izbora je hirurška ekscizija sa plastičnim prekrivanjem defekta. Radioterapija nije dala dobre rezultate, dok je pokušaj laserske koagulacije bio uspešniji. Dolazi u obzir i lečenje etretinatom i citostaticima.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde