Keratoacanthoma

Keratoakantom je pseudokarcinomatozna hiperplazija u epitelu folikula dlake. Karakteriše se brzom evolucijom i histološkom sličnošću sa spinaliomom. Benignog je karaktera, a može i spontano da regredira.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije sasvim razjašnjena. Smatra se da određenu ulogu ima UV zračenje, ali i rendgensko zračenje, fotohemoterapija, kontakt sa katranima i mineralnim uljima, mehaničke traume, oslabljene imunološke snage organizma. U slučaju multiplih keratoakantoma izgleda da je reč o autosomno dominantnom obliku nasleđivanja.

Klinička slika

Keratoakantom je polukuglasti tumor, čvrste konzistencije sa centralnim kraterom ispunjenim rožnatom masom. Promer promene je nekoliko cm, a boja mu je smeđecrvena. Predilekciona mesta su fotoeksponirane regije i to obrazi, čelo, ušne školjke, dorzumi šaka i ređe sluzokoža usne šupljine. Karakteristična je brza evolucija, tako da tumor za nekoliko nedelja naraste od 1 do 2 cm. Posle 5-6 meseci, u većini slučajeva dolazi do spontane regresije uz rezidualni ožiljak. Keratoakantom je najčešće solitaran.

Posebni oblici su generalizovani eruptivni i multipli (familijarni) keratoakantomi. Pojedinačni tumori u oba ova oblika manji su od solitarnog keratoakantoma, ružičaste su boje, a često im nedostaje centralni rožnati krater. I jedan i drugi oblik se javljaju i na pokrivenim delovima kože.

Prognoza je dobra. Kod imunosupresivnih osoba česta je maligna alteracija u spinaliom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkg pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Metoda izbora je hirurška ekscizija. Rezultat je dalo i frakcionairano rendgensko zračenje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde