Infiltratio lymphocytaria cutis

Infiltratio lymphocytaria cutis (limfocitarna infiltracija kože) predstavlja reverzibilnu hiperplaziju B limfocita koja se javlja pretežno na fotoeksponiranim područjima kože.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije jasna. Nije isključena mogućnost da hiperplaziju B limfocita uzrokuje sunčeva svetlost. Najčešće se javlja kod muškaraca između 20. i 50. godine života. Pojava bolesti kod žena je 10 puta ređa nego kod muškaraca.

Klinička slika

Klinički se javljaju obično simetrični, pločasti, lagano elevirani (uzdignuti iznad nivoa kože) crvenkastosmeđi infiltrati, veličine većeg kovanog novca do nekoliko centimetara u u promeru. Promene su najčešće lokalizovane na licu, vratu i gornjem delu tela.

Nekada promene mogu da podsećaju na diskoidni eritematodes ali za razliku od njega, kod limfocitarnih infiltracija kože nema folikularne hiperkeratoze niti cikatricijumske atrofije. Opšte stanje bolesnika je dobro. Nekada su promene praćene svrabom. Nakon izlaganja suncu dolazi do pogoršanja, tj. promene postaju izrazitije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. U histološkoj slici se nalaze u srednjem dermisu gusti, mrljasti, međusobno odvojeni infiltrati, a veći deo ćelija čine B limfociti, infiltrat ne destruira folikule.

Lečenje

Terapija se sprovodi primenom sistemskih antimalarika, intralezionalnom primenom triamcinolon acetronida. Treba izbegavati izlaganje suncu. U rezistentnim oblicima primeniti rendgensko zračenje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Radmila 04.08.2010

    Ja sam 25.06.2010. otpustena sa vma klinike za kozne i venericne bolesti sa dg lichen planus. Uradjena mi je biopsija i danas sam bila na kontroli. Hp nalaz lichen planus cutis. U medjuvremenu sam trebala da pijem neotigason caps. 25mg (jednu dnevno) i 2x dnevno da koristim panolon mast. Po malo uplasena nekim pricama o neotigason caps. Ja ih nisam koristila. Posto je na kontrolnom pregledu konstatovano pogorsanje prepisana mi je: - diprophos amp. Noi i. M. (jednokratno) -neotigason caps. 25mg (jedna caps. dnevno) -beloderm mast 2x dnevno, 14 dana -ranisan tab. 2x1 tri dana ampulu sam primila, a sve ostalo kupila i spremila se ozbiljno da ispostujem terapiju, medjutim, neotigason koji sam kupila nema prevod na nas jezik i ja sam opet u strahu da ga pijem. Cela jedna strana recepta je crvena i zaokruzena i koliko vidim i razumem radi se o upozorenju na kontraindikacije. Ne mogu da verujem da se jedan takav lek prodaje legalno u apoteci doma zdravlja bez prevoda. Molim vas da mi odgovorite da li je to moguce, ili se radi o jos jednoj prevari. Ne usudjujem se da pocnem da ga pijem!!!
    Pozdrav, Radmila


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde