Angiolimfomatoidna hiperplazija

Angiolimfomatoidna hiperplazija (morbus Kuimura) predstavlja oboljenje kod koga nastaju infiltrati građeni od limfocita i eozinofilnih leukocita.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je nepoznata. Bolest je vrlo retka, češća je kod ženskog pola.

Klinička slika

Promene su lokalizovane na ušnim školjkama, na licu i kapilicijumu (kosmati deo glave), a imaju izgled crvenkastih polukuglastih čvorića glatke površine. Lezije daju  angiomatozni izgled, a mogu biti i erodirane. Promene su sklone krvarenju. Regionalni limfni čvorovi mogu biti uvećani, a u krvi se može javiti eozinofilija (povećan broj eozinofila).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, laboratorijskih nalaza, biopsije i patohistološkog nalaza. Histološki nalaz pokazuje proliferaciju krvnih sudova i proliferaciju endotela koja se karakteriše pojavom velikih, atipičnih endotelnih ćelija sa brojnim citoplazmatskim vakuolama. U dermisu i subkutisu se vide gusti, mrljasti infiltrati limfocita i eozinofilnih leukocita.

Lečenje

Preporučuje se operativno odstranjenje. Pokušava se i sa intralezionalnom primenom triamcinolon acetonida i rendgenskim zračenjem. Nakon svakog oblika terapije, pa i operativnog odstranjenja moguća je pojava recidiva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde