Granuloma faciale eosinophilicum

Facijalni eozinofilni granulom je hronična granulomatozna bolest koja se obično javlja kod odraslih muškaraca.

Uzrok nastanka

Etiologija bolesti nije poznata, nozološki, ovaj termin treba razlikovati od eozinofilnog granuloma.

Klinička slika

Promene se karakterišu pojavom smeđecrvenkastih infiltrata, prečnika nekoliko milimetara i većih. Promene mogu biti solitarne (pojedinačne) ili multiple. Lezije su asimptomatske, a unutrašnji organi nisu zahvaćeni. Bolest je hroničnog toka.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Primenjuje se triamcinolon acetonid intralezionalno. Takođe se primenjuju i hirurška ekscizija i rendgensko zračenje. Mogući su recidivi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Snezana Selecanin Pavlovic 22.07.2009

    Ja imam 43 godine i bolujem od ove bolesti vise od 10 godina. Imala sam dve operacije koje nisu urodile plodom i to mi se prosirilo po citavom licu sa obe strane. U pocetku to su bile male tackice koje su se vremenom veoma rasirile. Redovno sam posecivala mnoge lekare, radila razne analize ali niko nije mogao da mi pronadje uzrok ove bolesti. Posto svoje lice posmatram svakog dana postala sam sama sebi najbolji dijagnosticar. Koristim kremu sa faktorom protiv sunca, izbegavam stresove i smatram da je to sve na psihickoj bazi. Poslednji predlog lekara iz bolnice u tirsovoj je da pokusamo lecenje laserom ali za to nemam novaca jer je to 1000 eura za kompletno lecenje. Lekar nije tvrdio da ce lecenje biti uspesno sa sigurnoscu ali ako se rezultati posle dva tretmana pokazu pozitivni i ako se fleke pocnu polako povlaciti za kompletno izlecenje potrebno je 7 tretmana a svaki tretman kosta preko 100 eura. Volela bih da mi se neko javi na moj gmail sa istim ili slicnim problemima a moja dijafnoza posle operacije biopsijom pokazana je granuloma faciale ili perivasculitis granulomatosa. Pozdrav i javite mi se svaka pomoc ili dobronamerni savet su mi dobrodosli.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde