Erythema nodosum

Uzrok nastanka

Mnogi uzroci mogu dovesti do manifestacije ovog oboljenja. Radi se o zapaljenskoj dermatozi za koju se smatra da nastaje kao rezultat kasne preosetljivosti na različite antigene. Javlja se često u toku ili nakon streptokoknih infekcija, tuberkuloze, sarkoidoze, virusnih oboljenja, gljivičnih oboljenja. Postoji mogućnost i da se pojavi i kao reakcija na neke medikamente, a opisana je i pojava u toku malignih oboljenja. Određeni broj slučajeva ostaje nejasnog uzroka.
 
 
 
 

Klinička slika

Bolest je relativno česta, pojavljuje se češće kod žena, i to obično između 20. i 40. godine. Kada se javi kod dece, uglavnom je vezana za streptokoknu infekciju.
Pojavi promena na koži mogu prethoditi opšti simptomi u trajanju od nekoliko dana. Javljaju se povišena temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, malaksalost. Na koži prerdnjih strana potkolenica, simetrično, pojavljuju se nodusi, pojedinačni ili sliveni, veličine od zrna graška do veličine oraha. Može ih biti nekoliko, ali i 50 i više. Retko se ovakve promene javljaju na butinama i podlakticama. Na palpaciju su topli i bolni, čvrste konzistencije. Blago su ispupčeni iznad površine kože, a koža iznad njih je svetlo crvene boje. Erupcija traje oko deset dana. Nodusi nikada ne egzulcerišu i povlače se za dve do tri nedelje. Za to vreme boja kože se menja preko plavo-ljubičaste u žućkasto-zelenu. Promena boje je posledica raspadanja hemoglobina iz ekstravazata eritrocita. Zavisno od uzroka, bolest može recidivirati.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, a potrebno je isključiti druge nodozne dermatoze.
 
 
 

 

Lečenje

Kod svih, pa i najblažih slučajeva, savetuje se mirovanje, uz upotrebu salicilata i nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Potrebno je tragati za uzrokom i onda dati odgovarajuću terapiju. Kod streptokoknih oblika daje se penicilin i eritromicin. Sistemski kortikosteroidi dovode do brzog poboljšanja, ali ih treba izbegavati jer onemogućavaju otkrivanje uzročnika. Lokalno je korisno utopljavanje potkolenica, a mogu se koristiti i kortikosteroidi pod okluzivnim zavojima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 26

 1. Radojka 03.01.2024

  Imala sam eritema nodozum u dva navrata. Lečena sam na kožnoj klinici dve nedelje. Sve su mi pregledali i ništa nije nađeno u smislu fokusa osim jednog zubaali mi je rečeno da on ne može biti uzrok. Primala sam Deksazon i vibramicim i otoci su se povukli. Na početku su crveni, a zatim plavičasti pa sivkasti. Otoci su bili na obe potkolenice. Još jednom se isto pojavila, tokom druge trudnoće. Izvadila sam sumnjivi zub koji je imao gnojnu kesu koja se nije videla na snimku. Posle vađenja tog zuba, otoci su svi nestali, a to je bilo 1985. godine i nikada se više nisu pojavili. Eto, mislim da u svakom slučaju postoji neko žarište koje mora da se otkloni. . Želim svima izlečenje.


 2. Jovana 11.12.2022

  Imam problem sa eritema nodosuma,radila sve rezultate i svi su normalni,da li gospodja Sladjana Popov moze da mi se javi ,koje preparate ste koristili i kako ste resili problem. Unapred hvala. Pozdrav


 3. Biljana 18.10.2022

  Molim godpogju Popov za informaciju oko proizvoda koji pomaze da se eritemi ne pojavljuju i nestanu. Hvala


 4. Jovana 18.03.2022

  Zanima me kako se otklsnjaju nodusi


 5. Jovana 18.03.2022

  Zanima me kako se otklanjaju nodusi?


 6. Dijana 08.02.2022

  Da li mozemo nekako dobiti br telefona Sladjane Popov?


 7. Mirjana 07.02.2022

  Molim gospođu Slađana Popov da mi pomogne, koje je preparate pila da bi se izlečila od Erythema nodosum....pročitala sam Sibirsko zdravlje, šta od toga i gde ima da se kupi....?!


 8. Dijana 01.02.2022

  Molim vas Sladjana,sta ste konkretno koristili za lijecenje eritema?Hvala unaprijed


 9. Vladanka Rajković 24.07.2021

  Molim gospođu Slađanu Popov da napiše koje je preparate koristila, Unapred hvala


 10. Mirzeta 07.07.2021

  I ja imam erithema nodosum , moöila bih za pomoc, sta ste koristili? Sta vam je pomoglo. Hvala


 11. Ibolja Kasaš 13.05.2021

  Na žalost i ja imam Erythemu nodosum, moje pitanje je za Slađanu Popov kako se izlečila, šta je koristila i dali su joj se vratili simptomi?


 12. Sladjana 02.12.2020

  Imam devojcicu od 7 godina. Pre skoro godinu dana joj se pojavili bolni cvorici. Otisli smo kod dermatologa koji je uradio ASTO test ciji su parametri bili 495. Prepisao joj je zastitni penicilin koji je primla 3 meseca po 1. Posle navrsenih 3 meseca ASTO se smanjio na 220,gde je on prekinuo dalju terapiju. Medjutim nakon dva meseca se navratilo i ASTO je bio 224,8. Tada joj je ponovo ukljucio jos 3 meseca penicilin jednom mesecno. Zadnju dozu je primila 2.novembra. Moram da napomenem da joj je svo vreme na podkolenici bilo prisutno kao modrica ali slabo vidljiva. Medjutim veceras posle kupanja sam primetila da je ta modrica zelenkaste boje i da je boli na dodir. Molila bih svakog ko nesto zna o tome ,ima doktora za preporuku da mi napise. Hvala unapred.


 13. Vera 07.08.2020

  Sladjana, meni treba vasa pomoc i detalji oko preparata sta ste trosili. Hvala unapred


 14. Jovana 23.07.2020

  Sladjana Popov meni treba vasa pomoc i detalji oko tih preparata.


 15. Slađana Popov 21.04.2020

  Poštovani, Problem sa eritema nodosum imam više od 10 godina. Za tri meseca koliko sam bila na bolovanju testirala sam se detaljno na sve moguće opcije ne bi li se našao uzrok, međutim sve je bilo bezuspešno. Čvorovi bi mi se pojavljivali u različitim godišnjim dobima, bili su užasno bolni, a uz sve to zglobovi su mi jako oticali. Rešenje sam pronašla u proizvodima Sibirskog zdravlja. Za svega dva meseca rešili su mi problem koji ni najveći stručnjaci nisu mogli skoro 15 godina. Ako nekome trebaju detalji slobodno mi pošaljite poruku, rado ću pomoći.


 16. Violeta 17.01.2020

  I ja bih naravno, zamolila Mariju da mi se javi i uputi kod lekara koji joj je pomogao.Hvala...


 17. Violeta 17.01.2020

  Moja cerka upravo ima noduse. Traje vec dva meseca, gde se jedni povlace, a drugi se pojavljuju. Molim onog ko zna gde i kome se mogu obratiti za adekvatno lecenje. Posle bolnickog lecenja receno nam je da nie potrebno dalje ispitivanje uzroka bolesti. Dete je otpusteno kuci uz terapiju kortikosteroidima. Hvala na svakoj korisnoj informaciji!


 18. Nenad 07.07.2019

  Na butini su se pojavile fleke koje se šire. Posle nekog vremena, pojavili su se krugovi žute boje a koža postala glatka. 

  Nemam mogućnost da odem kod lekara. Zamolio bih da mi neko stručan kaže koja bi mogla biti bolest, poslao bih i sliku.

   


 19. Amir 07.01.2013

  Molim mariju da da vise informacija o izljecenju.


 20. Maja 06.12.2012

  Takodje bih zamolila mariju da mi se javi, kako bi me obavestila o lekaru koji je pomogao. Imam isti problem, cvorovi su bolni, kada stojim onda pocrvene a kada odmaram malo se povuku. Muku mucim sa njima. . . .


 21. Elda 17.05.2012

  Zdravo, imam 29 g. I eritemu već 6 g. Doktori mi nisu mogli nakon provedenih nalaza koji su bili uglavnom ok, osim visoke sedimentacije utvrditi uzrok, pa bih zamolila sve koji su upućeni u historiju ove bolesti ili su je imali da mi predoće koji se to faktori mogu pojaviti kao uzročnici iste. . . . . . . . . Hvala puno. . .


 22. Sema 22.11.2011

  Volela bi da mi se doticna marija javi, jer i meni je to pocelo da se javlja od 5-te godine, i jos se javlja, i ako imam 30god. Unapred zahvalna!


 23. Slavko 29.01.2010

  Molim da mi se javi marija, koja je iznela svoj kometar, te da dok se nije javila pravom lekaru niko nije uspeo da je izleči. Ja sam iz beograda i interesuje me gde se nalazi taj lekar i kako da dođem do njega.


 24. Dragana 27.11.2009

  Ja ga upravo imam, sad je polako u fazi povlacenja. . . Vadila sam krv, radila bris grla i nosa, ali su svi rezultati normalni. . Doktorka mi je prepisala sinoderm mast da mazem svako jutro i vece, i da uvece noge budu pod okluzijom, i tablete neproksen. . Uzrok nije pronasla. . .


 25. Marija 16.04.2009

  Imala sam pre 5 godina i uzrok su bile hlamidije. Pila sam svakakve lekove i 3 meseca nije bilo poboljšanja. Srećom naišla sam na doktora koji je prepoznao slučaj, ispostavilo se da je hlamidija uzročnik.


 26. Dragana 26.01.2009

  ja sam je imala pre tri godine.cvorovi strasno bole a imala sam i uzasne bolove u zglobovima.klinicka slika je upravo takva kakvom je vi opisujete.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde