Radiodermatitis (Oštećenje kože jonizujućim zračenjem)

Klinička slika

Radiodermatitis acuta nastaje kao posledica rendgenskog zračenja u terapijske svrhe. Prve promene na koži koje nastaju tokom prva 24 časa posle zračenja u vidu eritema (crvenila), nisu znaci radiodermatitisa, već normalna posledica dejstva rendgenskih zraka na vazomotore kože. Prvi znaci radiodermatitisa javljaju se 5-20 dana posle zračenja u vidu eritema i svraba koji nastaju u talasima. Posle jedne do dve nedelje mogu se javiti vezikule (mehurić) i bule (plik, mehur), a kasnije ulceracije. Na kraju nastaje atrofija s hipopigmentacijom i teleangiektazijama. Intenzitet ovih promena na koži koje se javljaju posle primene terapijskih doza je različit zavisno od jačine doze. Ako iz određenih razloga dođe do predoziranja, promene su mnogo intenzivnije. Već posle 3-6 dana mogu se javiti eritem, edem (otok), vezikule, bule i jak svrab, što dalje vodi ka stvaranju ulceracija koje  teško epitelizuju i na kraju zarastaju sklerotičnim retraktilnim i leukomelanodermičnim ožiljcima. Oštećenja mogu biti i dublja i zahvatiti i mišiće i kosti.
 
Radiodermatitis chronica nastaje posle više godina (čak i deset godina) od zračenja, često usled ponovljenih ekspozicija u cilju dijagnostike ili terapije. Često se javlja na delovima kože koji naležu na kost ili hraskavicu, kao posledica refleksije rendgenskih zraka. Promene na koži su u vidu induracije, skleroze, teleangiektazija. Koža je suva, bez dlaka, lojnih i znojnih žlezda, hipopigmentna ili apigmentna. Kasnije se javljaju hiperkeratoza i bolni ulkusi. Ovako izmenjena koža predstavlja prekancerozu. Moguća je pojava epitelioma. Posebnu kliničku sliku ima radioderamtitis lekara i rendgen-tehničara. Nastaje usled kumulativnog dejstva malih ponovljenih doza rendgenskih zraka. Promene se javljaju na dorzalnim stranama šaka i prstiju u vidu zadebljane, suve, crveno-ljubičaste kože, bez dlaka. Kasnije se javlja skleroza, a prsti postaju stanjeni. Promene se javljaju i na noktima u vidu longitudinalnih brazda i lomljivosti. Kasnije može doći i do otpadanja noktiju.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze i kliničke slike. Biopsija je indikovana kod upornih ulceracija zbog moguće maligne alteracije.
 
 
 

 

Lečenje

Primenjuju se oblozi od hladne vode i emolijentni kremovi. Neophodna je zaštita od povreda i sunca.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde