Erythema elevatum et diutinum

Erythema elevatum et diutinum predstavlja hroničnu inflamatornu bolest kože koja se karakteriše pojavom inflamatornih papula ili većih infiltrata, simetrično lokalizovanih na ekstenzornim stranama ekstremiteta, a histološki se karakteriše posebnim oblikom vaskulitisa.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je nepoznata, ali se može zapaziti pojava promena kože posle učestalih infekcija različite etiologije. Zapaženo je i da se bolest javlja kod plazmocitoma sa paraproteinemijom.

Klinička slika

Promene su lokalizovane u predelu laktova, dorzalnih strana šaka i stopala. Karakteristična je pojava papula ili većih pločastih infiltrirata crvenkastosmeđe boje. Moguće su i ulceracije, ali retko. Bolest može biti povezana sa gihtom i artralgijama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza.

Lečenje

Potrebno je pokušati primenu antibiotika, avlosulfona ili intralezionalne injekcije triamcinolon acetonida. Kod rezistentnih oblika sprovodi se sistemska terapija kortikosteroidima. Bolest je dugotrajna, recidivirajuća, pa je potrebno mnogo strpljenja. Moguća je i spontana regresija nakon čega zaostaju atrofični areali.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde