Erythema anulare centrifugum

Erythema anulare centrifugum predstavlja pojavu diseminovanih, eritemskih žarišta u obliku različitih figura, koji se karakterišu centralnom regresijom i perifernim širenjem.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je nepoznata. Sumnja se na alergijske reakcije (medikamenti, prehrambeni proizvodi), na mogućnost nastanka promena kao posledica stimulacije tumorskim antigenima kod postojanja malignih tumora unutrašnjih organa, na reakciju usled postojanja crevne helmintijaze, na mogućnost "id rekacije" kod postojanja fokalnih infekcija.

Klinička slika

Klinički se bolest karakteriše pojavom eritematoznih žarišta veličine kovanog novca do dečjeg dlana, sa centralnom regresijom i perifernim širenjem. Karakateristična je slabo izdignuta ivica žarišta, obično u obliku lukova, što poromenama nekada daje urtikarijalni izgled. Promene perzistiraju danima, nedeljama ili mesecima. Najčešća lokalizacija je na trupu. Promene prati umeren osećaj svraba, a kod izbijanja novih morfi i subfebrilne temperature. Bolest je izazito hronična.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

Terapija se sastoji u pronalaženju i uklanjanju antigena, primeni antihistaminika, primeni kortikosteroiida lokalno uz okluziju i opštoj primeni saliciliata i antimalarika.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde