Prurigo aestivalis

Prurigo aestivalis (summer prurigo, eczema solare) predstavlja erupciju na koži polimorfnog izgleda, uzrokovanu delovanjem sunčeve svetlosti.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je nepoznata. Verovatno je reč o fotoalergijskoj reakciji, jer je kod ovih bolesnika uvek jasno izražena preosetljivost na sunčevu svetlost. Kod oko 10% obolelih postoji porodična sklonost za nastanak ove dermatoze.

Klinička slika

Bolest karakteriše polimorfnost promena na koži. Promene se pojavljuju obično sa prvom jačom ekspozicijom suncu, tokom leta nestaju, ali se naredne godine ponovo javljaju. Zahvaćeni su isključivo fotoeksponirani delovi kože (lice, sternalna regija, vrat, nadlaktice). U odnosu na izgled promena, razlikuje se nekoliko kliničkih tipova bolesti: papulozni, urtikarisjski, bulozni i hemoragični tip, a i tipovi bolesti slični prurigu i multiformonom eritemu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda i laboratorijskih nalaza.

Lečenje

Uspešni su pokušaji sa hlorokinom. Preporučuje se i fototerapija UV-A zracima sa postupnim povećanjem doze i to 2-6 nedelja pre očekivane ekspozicije sunčevim zracima. Kod jače izraženih inflamatornih promena mogu se lokalno primeniti kortikosteroidi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde