Eritema intertrigo

Uzrok nastanka

Inicijalni faktori za nastanak eritema su fizička trauma, trenje, znojenje, iritacija. Diskutabilno je da li infekcija izaziva eritem ili infekcija nastaje sekundarno.    Klinička slika

Promene su lokalizovane u intertriginoznim regijama gde se dve površine kože taru. To su najčešće: ingvinalne (prepone), genitokruralne, aksilarne (pazuh), submamarne, nabori vrata kod male dece, interdigitalni prostori (između prstiju). Ispoljen eritem je više ograničen sa osećajem žarenja, svraba ali i bez simptoma. Usled smanjenog isparavanja i usled znojenja može doći do maceracije sa erozijama i vlaženja. Može biti izazvan većom fizičkom aktivnošću. Na oštećenju kožu mogu se nadovezati infekcije bakterijama i gljivicama.

    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anmaneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda.    

Lečenje

Obavezno je pranje vodom i sapunom ili blagim antiseptičkim rastvorima, dobro sušenje kože i aplikovanje lokalnih antibiotskih i antimikotičkih preparata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. maja 27.02.2009

    Eritemu intertrigo imam vec 2 godine i jako je dosadna i uporna, a kao i u tekstu nadovezale su se i gljivice. Jedino od preparata sto je do sada imalo efekta a da se nisu javljali recidivi, je upotreba masti TRIDERM i PANTENOL MAST, DIFLUKAN KAPS.300 mg/jednom nedeljno tri nedelje, ACIKLOVIR TABL. 4 puta po 1 tabl. na 4h u toku 5 dana. I od svega ovoga najvise treba biti upuran u svom tom mazanju, koje moze po prilicno da nervira, ali je poenta u tome da treba biti uporan da bi infekcija konacno prosla.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde