Alopicea mucinosa

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka je nepoznat, pretpostavlja se da su u pitanji imuni poremećaji.Sekundarno, alopecia mucinosa može nastati kod lupusa, lichen simplexa, kožnog T-ćelijskog limfoma, Kapoši sarkoma.    

Klinička slika

Rani znaci oboljenja su u vidu grupisanih folikularnih papula i crvenih plakova. Nekada se mucin može istisnuti iz papula, a retko mogu nastati i ulceracije. Promene su od 2-5 cm u prečniku, a mogu biti i veće. Primetan je gubitak dlaka u zahvaćenom predelu. U ranim stadijumima promene su ireverzibilne (dlaka može ponovo da izraste). U težim oblicima i kasnijim fazama ispadanje dlaka je ireverzibilno.    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, mikroskopskog pregleda dlake, biopsije kože i patohistološkog nalaza.    

Lečenje

Nema specifične terapije. Alopecia mucinosa može nekada, naročito kod dece, spontano da nestane. Sa ograničenim uspehom mogu se primeniti: topikalni i/ili sistemski kortikosteroidi, antibiotici, PUVA (fotohemioterapija).Kod sekundarne alopecia-e mucinose se leči primarno oboljenje. 


Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde