Atrofična vaskularna poikiloderma

Uzrok nastanka

Atrofična vaskularna poikiloderma može biti idiopatska (nepoznatog uzroka) ili se može javiti u sklopu: oboljenja vezivnog tkiva (lupus, dermatomiozitis, skleroderma), limfoma (parapsorijaza, mikozis fungoides) i u sklopu genetskih poremećaja (Rotmund-Tomsonov sindrom, nasledna sklerozirajuća poikiloderma, kongenitalna diskeratoza). Drugi uzroci mogu biti još i fizičke traume (radiodermatitis, opekotine, smrzotine) i hemijska oštećenja kože.   

Klinička slika

Atrofičnu vasklarnu poikilodermu karakterišu atrofija kože, teleangiektazije (tačkasta proširenja kapilara) i promenama pigmentacije (hipo ili hiperpigmentacija). Promene mogu biti lokalizovane ili generalizovane.  

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, pregleda, biopsije kože i patohistološkog nalaza.   LečenjeNema specifičnog lečenja. Za lečenje kožnih promena primenjuju se keratolitici i retinoidi. Za teleangiektazije se može primeniti laseroterapija. Poželjna je zaštita od sunca.  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milan Majić 14.07.2009

    Potkoljenice i ruke su mi djelomično depigmentirane što se osubito izražava kada osunčam ruke i noge, plus imam i tamne pjege a nokat palca ima gljivično obolenje, liječnik opće pakse je dijagnosticirao bolest pityrasis versicolor jer simptomi ukazuju i na moguću tu bolest. Upotrijebio sam lijek lamisil kremu nije mi pomoglo. Otišao sam dermatologu on je dijagnosticirao poikiloderme cruris, simptomi su slični sada neznam koja je ustvari bolest, obzirom da imam gljivično obolenje noktiju mislio sam da su i ove pjege gljivično ob. Unaprijed zahvaljujem: mlln


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde