Joga položaji - dijamant munja i mačka

Dijamant (Vadžrasana)

vajrasanaOvaj  joga položaj još se naziva i “Munja” i “Heroj”. To je samostalan položaj i vrlo je omiljen među Budistima kao položaj za meditaciju. Tada se dlanovi postave jedan na drugi u krilo, kao na našoj slici. Mi ćemo taj položaj najćešće koristiti za ulazak i izlazak iz raznih položaja. U tom slučaju se dlanovi, okrenuti na dole, stave na butine.

Klekni na pod (stavi ćebe ispod kolena i stopala, ako je neophodno) i spusti se i sedi na pete, palčevi se dodiruju. Napredna verzija je da sedneš između peta na pod. Za početnike može biti zgodno da sednu na smotano ćebe ili jastuk između stopala. U početku se ovaj položaj može činiti vrlo težak i neugodan ali kada se navikneš zaista je vrlo prijatan.

Otvori grudni koš privlačeći lopatice jednu ka drugoj i podigni grudnu kost kao pravi “heroj”. Spusti ramena dole.

Ostani u položaju prvo kratko vreme koliko možeš a kasnije ostani koliko god ti je ugodno. Mada se većina  joga položaja ne radi nakon jela, ovo je jedan od položaja koji poboljšava varenje pa se čak i preporučuje posle jela.

Dobrobiti:

 
• Jača butine, kolena, skočne zglobove i lukove stopala
• Poboljšava varenje i oslobađa gasove.
• Pomaže ublažavanju simptoma menopauze.
• Umanjuje znojenje nogu tokom trudnoće.
• Terapijski se primenjuje kod visokog pritiska i astme.
 

Mačka (Mardžariasana)

 
yoga-macka-udahZauzmi položaj „na sve četiri“. Ruke i potkolenice su prave, vertikalne i međudobno paralelne. Trup i vrat su dugački.
Sa udahom, spusti leđa i stomak ka podu, glavu napolje a trticu ka plafonu. Otvorene su sedalne kosti. Ostani u položaju nekoliko sekundi punih pluća
Potom, sa izdahom, lagano guraj prvo trticu napred, potom podiži leđa i na kraju spusto i glavu ka dole. Ostani u položaju nekoliko sekundi praznih pluća.
Potom ponovi udah i nastavi koliko ti je ugodno.
Kao „dezert“ varijacija, kruži nekoliko minuta kukovima na jednu pa na drugu stranu. Možeš pokušati i kružiti i podizati leđa istovremeno, kao neki talas. Izuzetno je prijatno i korisno za celu kičmu.

yoga-macka-izdah

Dobrobiti

 
• Isteže donji deo leđa i vrat te opušta mišiće duž kičme
• Masira kičmu i unutrašnje organe i pospešuje varenje
• Ublažava menstrualne tegobe
• Vrlo je umirujuća te se terapijski koristi kod stanja stresa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. sladjana 21.12.2010

    Bas me joga zanima, hvala vam. Pokusavam da steknem naviku da svaki dan odvojim za vezbe. Pocetnik sam u ovome.


  2. Adriana 31.07.2009

    Dopada mi se nacin na koji objasnjavate prikazane jogijske polozaje. Vasi opisi asana su veoma precizni i nedvosmisleni te omogucavaju da ih svaki pocetnik sa lakocom izvede. Pohvalno je sto su praceni i odgovarajucom fotografijom. Btw, manekeni su vam jako slatki i prirodni :-). Samo tako nastavite!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde