Zdravlje stanovnika Srbije 1997 - 2007

Dve trećine stanovništva u Srbiji umre od bolesti koje mogu potpuno da se spreče ili izbegnu, a koje izazivaju rizični faktori ponašanja, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Na predstavljanju analitičke studije "Zdravlje stanovnika Srbije 1997 - 2007" u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Milosavljević je rekao da je reč o velikoj grupi hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, opstruktivna bolest pluća i druge.

On je ocenio da je Srbija u oblasti zdravstva napravila pomak, ali da se nalazi u periodu koji podrazumeva još mnogo napora da bismo bili zadovoljni.

Ministar je rekao da Srbija mora ozbiljno da se bori protiv rizičnih faktora ponašanja, istakavši da je kontrola duvanskog dima uslov bez koga "bukvalno ne može ništa da se uradi".

"Značajno je da se smanjuje broj pušača, ali je takođe značajno da se povećava korišćenje alkohola među mladima. Takođe, značajno je da se više vežba nego u prethodnom periodu, ali i da se ne smanjuje broj gojaznih", istakao je Milosavljević.

Studija "Zdravlje stanovnika Srbije 1997 - 2007" Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je treća u nizu publikacija o zdravlju stanovništva u Srbiji i sumira kretanje pokazatelja razvoja koji zajedno određuju i utiču na unapređenje zdravlja.

Milosavljević je rekao da će publikaciju podeliti članovima Vlade Srbije, a Institut za javno zdravlje Srbije skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Moje ime 02.03.2009

    To je zato sto nasi proizvodjaci, proizvode proizvode sa visokim procentom masti i secera.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde