Koliko je bila "zdrava" odlazeća godina

Iako prosečan pacijent možda nema takav osećaj, u 2008. godini zdravstveni sistem u Srbiji je napredovao. Uvedene su nove tehnike lečenja, a neke operativne procedure izvedene su prvi put.

Vantelesna oplodnja o trošku države

Prva dobra vest u godini za nama obradovala je one koji čekaju na vantelesnu oplodnju o trošku države - 1.000 bračnih parova bez dece ušlo je u program veštačke oplodnje.

Pravo na podnošenje zahteva imaju žene koje nisu napunile 38 godina i koje do podnošenja zahteva nisu rađale. Prijavu su mogli podneti i parovi kod kojih muškarci imaju slabiju plodnost, a čije prethodno lečenje nije bilo uspešno.

U aprilu je u Leskovcu, uz podršku države, otvorena i Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju genetičara Miodraga Stojkovića.

Procenjuje se da u Srbiji oko 200.000 parova ima problema sa plodnošću, pa je u drugoj polovini 2008. doneta odluka da Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) potpiše ugovor sa privatnim klinikama koje će o trošku Zavoda obavljati postupak vantelesne oplodnje.

Tehničke i kadrovske uslove za obavljanje vantelesne oplodnje ispunilo je šest privatnih klinika: Specijalna ginekološka bolnica iz Beograda, Specijalna ginekološka bolnica "Ivanović", Bolnica za ginekologiju "Jevremova", "Intermedikus Bis", "OB medical centar" iz Beograda i Specijalna ginekološka bolnica "Genesis" iz Novog Sada.

Najsavremeniji mamograf, laserski centar, skrining...

U 2008. godini Srbija je pristupila programu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za globalnu bezbednost pacijenata, pod parolom "Čista nega je bezbedna nega".

Ova godina bila je, između ostalog, i u znaku podizanja svesti o značaju higijene i čistih ruku.

Ali, nemojte da Vas ovo navede na pomisao da srpska medicina tapka u mestu!

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) je urađena prva operacija proširene trbušne aorte primenom endovaskularne hirurgije i ugradnjom specijalno konstruisanog krvnog suda, čime su u ovoj oblasti hirurgije dostignuti svetski standardi.

Na Institutu za radiologiju VMA je ove godine pušten u rad i najsavremeniji mamograf Hologic Selenia, koji omogućava bolji kontrast slike i poboljšava dijagnostičke rezultate.

U 2008. godini posebna pažnja posvećena je zdravlju žena, pa je na beogradskim opštinama započeta akcija organizovanog ranog otkrivanja raka grlića materice, takozvanog skrininga.

Kampanja će u narednom periodu obuhvatiti žene iz cele Srbije, starosti između 20 i 65 godina, koje će na kućnu adresu dobijati poziv da dođu na pregled kod izabranog ginekologa.

Tokom ove godine mogli smo da pratimo i direktan prenos operacije na srcu, najmodernije interventne kardiološke procedure, koja je demonstrirana u okviru Četvrtog beogradskog internacionalnog samita interventnih kardiologa. Direktan prenos operacije na sajtu stetoskop.info pratilo je oko 10.000 posetilaca.

U 2008. Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici pustio je u rad novi aparat za kompjuterizovanu tomografiju, a u KBC "Bežanijska kosa" otvoreno je s avremeno odeljenje endoskopije čime je omogućeno otkrivanje najranijih, početnih promena na organima za varenje pacijenata.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj otvoren je prvi centar za lasersku hirurgiju u Srbiji, u kojem će se lečiti vaskularni i drugi poremećaji kod dece.

Otvaranje laserskog centra će omogućiti lečenje dece sa kompleksnim oboljenjima kože i drugih organa, koja su do sada bila upućivana na lečenje u inostranstvo ili su podvrgavana drastičnim i prilično neefikasnim hirurškim zahvatima.

Stručnjaci iz Tiršove nisu se tu zaustavili, pa je na ovoj klinici otvoreno i prvo operativno odeljenje za lečenje urođenih srčanih mana kod dece i odraslih.

Transplantacija jetre, tradicionalna medicina, beli telefon...

Dva zdravstvena centra u Srbiji su u 2008. spektar operativnih procedura proširila i transplantacijom jetre, pa su ove godine tu intervenciju prvi put obavili transplantacioni timovi u Kliničkom centru Vojvodine i Kliničkom centru Srbije (KCS).

U 2008. godini otvoren je i prvi Centar za poremećaje pamćenja i demencije, i to na Institutu za neurologiju KCS. Njegova osnovna namena je da starijoj populaciji obezbedi pravovremenu dijagnostiku i adekvatno lečenje, a posebna pažnja posvećuje se edukaciji pacijenata i njihovih porodica.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) usvojio je Pravilnik o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, prema kojem svi oboleli od dijabetesa koji su na insulinskoj terapiji, imaju pravo na stacionarnu rehabilitaciju o trošku zdravstvenog osiguranja.

Novim pravilnikom prvi put je predviđeno i da deca sa povećanom telesnom težinom uzrasta od 12 do 18 godina imaju pravo na preventivnu stacionarnu rehabilitaciju u trajanju od tri sedmice o trošku zdravstvenog osiguranja u Specijalnoj bolnici za bolesti štitne žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor".

U 2008. su izdate i prve dozvole za rad ordinacijama tradicionalne medicine u Srbiji

Oni koji imaju nedoumica u vezi sa nadležnostima Ministarstva zdravlja sada pitanja mogu da postave i putem "belog telefona" pozivom na 0700 111 700, ili slanjem SMS poruke na 3233.

Dakle, napretka je bilo, ali goruća pitanja u vidu redova u ambulantama, beskrajnih administrativnih prepreka koje pacijenta dele od neophodnih pregleda, analiza ili intervencija, lošeg stanja u porodilištima, odnosa medicinskog osoblja prema pacijentima... još nisu rešena.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde