Na VMA urađena prva laserska operacija skidanja dioptrije

Na Klinici za očne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu, urađena je prva operacija za potpuno skidanje dioptrije pomoću lasera. Za tu intervenciju potrebno je samo desetak minuta. Radi se ambulantno u kapljičnoj anesteziji i to samo kod pacijenata starijih od 21 godine. Prvi pacijent kojem je laserom uklonjena dioptrija u Vojnomedicinskoj akademiji je 33-godisnji Darko Sladakovic, lekar po struci. Darko je vec 15 godina kratkovid sa dioptrijom -4. Tim lekara VMA prošao je obuku u visoko specijalizovanim klinikama zapadnih zemalja. Uz pomoc ovog najsavremenijeg lasera za samo 5 do 10 sekundi uklanja se dioptrija kod kratkovidosti od -0,5 do -10, i kod dalekovidosti od +0,5 do +5. Nakon intervencije, vid se 100 odsto normalizuje, a pacijent se posle tri dana vraća normalnim aktivnostima. Intervencija se zakazuje, a vreme čekanja je desetak dana. Za vojne osiguranike ta intervencija je za sada besplatna, a za civile bez overenog uputa iz Fonda, iznosi 800 evra po jednom oku. Uz uput koji overi Republicki zavod za zdravstveno osiguranje, operacija je besplatna.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Gani 28.02.2016

    Dobar dan, hteo bi da pitam da li se radi za decu laserska operacija? Mali mi ima 4 godina i ima dioptriju +4. 75. Ako možete da mi odg. Unapred hvala.


  2. Stana 12.10.2009

    Zelela bi ovom prilikom da pozdravi najboljeg mladog lekara u srbiji, mog prijatelja i upornog borca za zdravjle koji je zaista bez razmisljanja pristao da bude primer i drugim pacijentima i uradi operaciju posle koje je ohrabrio, druge pacijente kao i nas njegove prijetele da je ovo fantasticno dostignuce u medicini.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde