Pulsatilla

Pulsatilla je homeopatski lek napravljen od poljske anemone.

Osobe kojima se prepisuje Pulsatilla su preosetljive, plačljive, lako ih je povrediti. Jako su usamljene i imaju potrebu za društvom. Plaču i kad su besne. Budući da su tvrdoglave i da traže društvo, žene lako postaju rano majke. Mogu biti tip arhetipske majke, želeći mnogo dece da bi ispunile prazninu nastalu zbog toga što su same nekada bile napuštene (rani gubitak roditelja i sl). Prema deci su veoma pažljive i nežne i često se previše zaštitnički ponašaju. Brinu i o drugim ljudima i stalo im je do njih.

Ovo su osobe koje žele sažaljenje. Iako su popustljive, uglavnom urade sve što naume, zahvaljujući tome što imaju sposobnost manipulisanja. Kako stare, ređe plaču, ali u sebi ostaju isti i primenjuju istu strategiju da bi privukli pažnju.

Uobičajena je blaga ljubomora i promenljiva narav. Često im se menja raspoloženje. Za njih važi da su vrući ljudi koji obično nisu žedni. Lako pocrvene i potreban im je čist vazduh. Često su gojazni, svetlog tena i kose. U ishrani najviše vole slatkiše, sir, maslac. I deca i odrasli spavaju na leđima sa rukama iznad glave.

Strahovi ovih osoba su uglavnom od novih stvari, od usamljenosti, od mraka, od psihičkih oboljenja, klaustrofobija (strah od zatvorenog prostora).

Deca kojima se prepisuje Pulsatilla su blaga, nežna i plačljiva. Traže da ih roditelji drže, maze i paze. Plaču kada ih ostavljaju u vrtiću.

Pulsatilla oslobađa disajne puteve. Koristi se kod kijavice, curenja i začepljenosti nosa. Izlučevine iz nosa su guste i žuto-zelene. Delotvorna je za akne povezane uz menstrualni ciklus kod mladih devojaka ili žena, deluje protiv akni koje bole na dodir. Odlična je protiv mučnina i povraćanja, protiv grčeva uzrokovanih gasovima u crevima. Smiruje suvi kašalj ili vlažni kašalj praćen izbacivanjem sluzi. Pulsatilla je najčešće indikovana kod upala uva. Takođe, iz uva može curiti gusti žuto-zeleni gnoj. Često imaju proširene vene u trudnoći. Kasnije u životu artritis.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jasminka 06.08.2011

    Lek je zaista dobar.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde