Vežbanje je korisno za pacijente sa dijabetesom tipa 2

Vežbanje umerenog intenziteta smanjuje masnoće nataložene oko srca, u jetri i stomaku kod osoba sa dijabetesom tipa 2, čak i ako nema promena u vezi sa ishranom, kažu rezultati nove studije objavljene u internet časopisu Radiology.

Do dijabetesa tipa 2 dolazi kada organizam ne proizvodi dovoljno insulina, hormona koji reguliše kretanje šećera u ćelijama, ili kada se ćelije opiru uticaju insulina. Ova bolest može dovesti do niza komplikacija, uključujući oštećenje vida i bubrega.

Dijabetičarima se preporučuje vežbanje ali uticaj vežbanja na rezerve masnoće u organizmu nije jasan, kaže glavni autor studije dr. Hildo Dž. Lem sa Katedre za radiologiju Medicinskog centra Univerziteta u Lejdenu u Holandiji.

,,Na osnovu prethodnih studija, primetili smo da različite rezerve masnoće u organizmu različito reaguju na promene u ishrani ili medicinski tretman’’, kaže on. ,,Nije lako ispitati metaboličke i druge efekte vežbanja, zato što program vežbanja obično ide zajedno sa promenama u načinu života i ishrani.’’

U ovoj novoj studiji, dr Lem i njegove kolege pratili su efekat vežbanja na masne naslage u različitim organima i srčanu funkciju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, nezavisno od bilo kakvih drugih promena u načinu života ili ishrani. Svih 12 pacijenata, prosečne starosti od 46 godina, podvrgnuto je magnetnoj rezonanci pre i posle šestomesečnog programa vežbanja umerenog intenziteta u trajanju od 3,5 do šest sati nedeljno, uključujući dva treninga izdržljivosti i dva treninga otpora. Ovaj ciklus vežbanja kulminirao je 12-dnevnom pešačkom ekspedicijom.

Program vežbanja je doveo do značajnog smanjenja količine masnoće

Rezultati magnetne rezonance pokazuju da je, iako nije bilo uticaja na srčanu funkciju, program vežbanja doveo do značajnog smanjenja količine masnoće u stomaku, jetri i oko srca, za koje se zna da su povezane sa povećanim kardiovaskularnim rizikom.

,,U ovoj studiji smo uočili da se drugi sloj masnoće oko srca, perikardijalna masnoća, ponaša pri vežbanju slično kao intra-abdominalna ili visceralna masnoća’’, kaže dr Lem. , ,Sadržaj masnoće u jetri je takođe znatno smanjen nakon vežbanja.’’

Dr Lem ističe da je smanjenje masnoće u jetri usled vežbanja od posebnog značaja za osobe sa dijabetesom tipa 2, od kojih mnogi imaju višak kilograma ili su gojazni.

,,Jetra igra glavnu ulogu u regulisanju raspodele ukupne telesne masti’’, kaže on. ,,Zato je smanjenje masnoće jetre i visceralne masnoće fizičkim vežbanjem veoma važno da se spreči negativan uticaj akumulacije lipida na drugim mestima, kao što su srce i zid arterije.’’

Ova otkrića ukazuju na važnost uloge snimanja u određivanju odgovarajućeg lečenja pacijenata sa dijabetesom tipa 2, za koji Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će biti sedmi po veličini uzročnik smrtnosti u svetu do 2030. godine.

,,Nadamo se da ćemo u budućnosti moći da koristimo napredne tehnike snimanja da bismo predvideli koja terapeutska strategija je najuspešnija kod individualnih pacijenata: ishrana, lekovi, vežbanje, operacija ili određene kombinacije’’, kaže dr Lem.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde