Srčani bolesnici duže žive uz vežbanje

Samo pola sata džogiranja ili lagana vožnja biciklom tri puta nedeljno daće zapanjujuće rezultate kod ljudi koji imaju srčane probleme, poručuju britanski naučnici.  

Naime, kod onih pacijenata koji su pratili lagani fitnes režim, za samo tri meseca, smanjio se rizik za preranu smrt za čak 60 posto. Istraživački tim je oduševljen rezultatima posebno zato što su cirkularne bolesti u koje spadaju i srčane bolesti glavni uzrok smrti u svetu.

Naučnici ističu da se malom promenom životnog režima može mnogo učiniti za sopstveno zdravlje. Naravno, vežbanje treba da bude kontrolisano, da bude odobreno od lekara specijaliste koji prati pacijenta i da bude pod nadzorom stručnog lica – ukoliko pacijent odlazi u teretanu.

Vožnja bicikla treba da bude umerena, tajming mora da se poštuje a pacijentu se savetuje da vozi u zoni zdravlja.

Ovakvom disciplinom pacijenti koji pate od srčanih obolenja znatno mi mogli da smanje stopu smrtnosti u svetu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Dzemal 09.08.2022

    Zdravlje scums imam 50g i da 48 g sam Miao srcani infrakt to jeste 5 vena na srcu su mi bile za sto pane i ugradili su mi 5 stenda na srcu I od tad me boli cjela ljeva strana a naj vise ljeva lopatica Ali ne osjecam da me kosti bole nego vene ili meso Neil puta galva noga I ruka Bijo sam na sva snimania za kicmu sve je uredu nemam pojima sta mi je vec 2 godine se mucin tako


  2. besim 14.01.2011

    Imao sam bolove koje je moj lekar ocenio kao angina pektoris. Napravio sam fizicke testove i tu su mi rekli da fizicka sposobnost je smanjena za 33% i da verovatno potice od zakrcenja nekog krvnog suda. Te nalaze sam odneo mome lekaru koji me je dosta naljutio. . . Preporucio mi stent bez da trazi koronografiju. Rekao mi za mesta gde mogu da stavim stend: beograd, skopje, tirana, i. . . Kako mi je rekao mogu i u tursku gde radi i njegov sin. . . Ja sam se odlucio na dijetalnu ishranu i hodanje po prirodi u okolici moga lepoga grada prizrena. To je bilo postepeno, nisam mogao hodati prvih dana ni 500 m ada ne osetim lagani bol u levom grudnom kosu produzena do lakta leve ruke i tada bih stao dok mi ne lakne pa do kuce. . . Tako nedelju dana pa i dve mozda, polako sam produzio do 2km uz povremeno stajanje jer sam naucio dokle mogua da me ne boli uopste. Uz ovo hodanje primenio sam i dijetuiz koje samsam isklucio masna jela, koristioo sam salate razne uz maslinovo ulje kuvana kela, kasasta piletinu ribu, pa ituna iz konzerve. Posle 3 meseca igubio sam 8 kg na tezini a hod sam pove cao do 5km po ravninsko-lagano brtdovit teren. Napominjem da sam hod povecao za 3 meseca a ne odmah. Sada, posle pet mesezi mnogo se bolje osecam. . . Da spominjem i to da svako jutro sam pio sok od limuna sa belim lukomi caj od gloga. . . To uveren da nema niceg losg u tome a moguca pomoc za moju bolest. Sve vas podravljam i svim bolesnima zelim brzo ozdravlenje. Javite se, moja adresa: bessi_94@hotmail.com


  3. Olga R 21.04.2010

    Kako se moze tacno utvrditi koji nivo opterecenja moze podneti pojedinac (naravno uzimajuci u obzir stanje srca i krvnih sudova)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde