Hodanje pospešuje fizičko i psihičko zdravlje

Veoma davno čovek je gotovo sve svoje vreme provodio na nogama, odmarajući se samo dok spava. Što je postajao razumniji i pametniji njegova mobilnost se smanjila jer je uvideo da ne mora da radi po ceo dan kako bi preživeo.

Hodanje je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja tela i duha. Prednosti hodanja su u tome što ceo organizam bolje funkcioniše, efektivnije obavlja svoje funkcije, relaksira se i pored fizičkog opterećenja nogu, a omogućuje i da se fizička snaga brže povrati kada je telo u kondiciji.

Hodanje i redovna šetnja dobro utiču na srce i smanjuje rizik od dobijanja gotovo sih bolesti. Kosti jačaju, a krv bolje cirkuliše kroz telo.

Gojaznim ljudima hodanje se posebno preporučuje jer sagoreva masti, ublažava toksine i smanjuje nivo holesterola.

Hodanje ne deluje pozitivno samo na fizičko, već i na psihičko stanje organizma. Otklanja stres, ublažava depresiju, pomaže nervnom sistemu da se smiri...

Lekari konstantno preporučuju što više hodanja i šetanja, bez obzira u kom dobu se osoba nalazi. Preporuka je da se dnevno ne hoda manje od jedan sat.
Šetnja pre spavanja je izuzetno korisna jer omogućuje da se lakše zaspi u prijatnom osećanju tela.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Milica 07.08.2011

    Slažem se, zasta je tako. To osjećam kod same sebe, svakoga dana.


  2. Dragana 21.09.2009

    Tačno je tako. Meni je šetnja mnogo pomogla pri porodjaju. Imala sam težak porodjaj i da nisam imala kondicije, ne bih se uspjela prirodno poroditi. Šetala sam do zadnjeg dana prije poroda.
    Zato, bar šetajmo!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde