Fizička aktivnost povećava nivo "dobrog" holesterola

I ranije se znalo da fizička aktivnost podiže nivo HDL holesterola, ali japanski tim, na čelu sa dr Satoru Kodamom, hteo je preciznije da utvrdi odnos između intenziteta i trajanja aktivnosti i nivoa holesterola, pa je u tu svrhu analizirao rezultate 25 studija.

Pokazalo se da se fizičkom aktivnošću mora sagoreti najmanje 900 kilokalorija nedeljno da bi ona imala pozitivno dejtvo na HDL holesterol. Ta potrošnja kalorija ostvaruje se fizičkom aktivnošću u trajanju od oko dva sata. Ako zadovolje taj uslov, fizički aktivne osobe mogu da povevćaju svoj HDL holesterol za skromna, ali ipak značajna 2,53 mg/dL, što odgovara petoprocentnom smanjenju rizika od srčanog oboljenja kod muškaraca i osmoprocentnom smanjenju rizika kod žena. Takođe je ustanovljeno da je nužno da fizička aktivnost bude redovna, ali da ni njen intenzitet ni njena učestalost nisu od uticaja na HDL holesterol. Dužina svakog pojedinačnog bavljenja fizičkom aktivnošću, međutim, ima uticaja na nivo povećanja dobrog holesterola - na svakih 10 minuta više, nivo HDL holesterola povećava se za dodatnih 1,4 mg/dL. Japanski istraživači su konstatovali da fizička aktivnost najviše povećava nivo dobrog holesterola kod onih osoba čiji je indeks telesne mase niži od 28, a ukupan nivo holesterola 220mg/dL ili veći.  


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mercy 17.02.2012

    Aja pa btw zelo oilignaren naslov. Malo sem edino rabila, da sem ga skopcala. Se pozna, da sem blond in da sem se malo zaspana: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde