Biohemičar Aleksandra Krstić

Biohemičar

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Aleksanda Krstić je biohemičar poreklom iz Pirota, 2009. godine je završila studije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu kao diplomirani medicinski biohemičar.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 31

  1. Osip na licu pri ujedu pauka
    Pitanje broj: #152146

    Poštovani, 

    Da li je moguće da osip koji sam dobila na licu može biti posledica ujeda pauka istog dana?

    Odgovoreno: 21. 05. 2017.
    • Biohemičar Aleksandra Krstić

      Poštovana,

      Reakcija je moguća istog dana i to možete proveriti laboratorijskim testovima. U slučaju potvrde da se radi o alergijskoj reakciji, preporuka je da lekove za ublažavanje simptoma uvek imate sa sobom.


      Pozdrav

  1. Rezultati krvne slike
    Pitanje broj: #152124

    Poštovani, 

    Prema analizama od kraja januara, hemoglobin mi je bio smanjen (118), mch povećan (32), povećana sedimentacija eritrocita (18), kreatin u serumu povećan (81), kreatin kinaza povećan (299). 
    U tom periodu sam imala 1.5 kg više, jako malo jela i trenirala, što je valjda bio uzrok. Sada sam počela da jedem. Usled virusa sam izgubila još 1.5 kg (sada imam oko 45 kg na visinu 156 cm) ali tu kilažu održavam normalnom ishranom i treningom. 
    Pitam se, da li su ovi rezultati takvi zbog mršavosti, ili zato što sam malo jela? 
    Trebalo bi sutra da  proverim stanje krvne slike, zato se brinem.

    Odgovoreno: 21. 05. 2017.
    • Biohemičar Aleksandra Krstić

      Poštovana,

      Vrednosti hemoglobina i mch parametara su blago van granica, ali ne toliko da je potrebno raditi dodatna ispitivanja. Poboljšanom ishranom i boravkom na višim nadmorskim visinama u prirodi, možete uticati na poboljšanje i povećan broj crvenih krvnih ćelija. Vrednosti kreatinina i kreatin kinaze su povišene kod fizički aktivnih osoba zbog intenzivnog rada mišića. Nemate razloga za brigu.

      Pozdrav

  1. Tumačenje rezultata
    Pitanje broj: #152158

    Poštovani, 

    Prvi put radim analize pa Vas molim za tumačenje. Parametar "tc" je povišen, a ne znam o čemu se radi, pa me on posebno zanima. 

    Hvala najlepše unapred.

    Odgovoreno: 20. 05. 2017.
    • Biohemičar Aleksandra Krstić

      Poštovani,

      Nisam u mogućnosti da vidim vrednosti na navedenom nalazu zbog loše rezolucije. Pretpostavljam da je ukupni holesterol parametar koji Vas brine i u tom slučaju se preporučuje promenjen režim ishrane kombinovan sa umerenom fizičkom aktivnošću. Svakako bih Vas zamolila za jasniju sliku.

      Pozdrav

  1. Tumačenje nalaza krvi
    Pitanje broj: #151994

    Poštovani,

    Leukociti: 4.2 ref. vrednosti 4.5-10.5; Monociti: 0. 2 ref.vrednosti 0.3-0.7; Distribucija eritrocita: 14.4 ref.vrednosti 11.0-14.0; Distribucija trombocita: 17.5 ref.vrednosti 11.5-17.1; Glukoza: 6.16 ref.vrednosti 4.10-5.90; Bilirubin ukupni; 4.7 ref.vrednosti 5.0-21.0; Holesterol: 6.73 ref.vrednosti 3.69-5.20; Hdl holesterol:  1.34 ref.vrednosti 1.03-1.55; Ldl holesterol:  4.71 ref.vrednosti 1.55-3.40; Gvožđe: 5.1 ref.vrednosti 10.7-32.2.
    Molim Vas, recite mi kakvi su mi gore navedeni rezultati i da li je potrebana neka terapija na osnovu njih?

    Odgovoreno: 11. 05. 2017.
    • Biohemičar Aleksandra Krstić

      Poštovana,

      Na osnovu opšteg pregleda vaših rezultata, trebalo bi pratiti vrednosti glukoze kako ujutru pre doručka, tako i dva sata nakon doručka. U slučaju da u drugom satu vrednosti prelaze 6.7 treba se obratiti endokrinologu. 
      Od značaja su i povišene vrednosti ukupnog i lošeg holesterola. Preporučuje se dijeta koju vam može preporučiti Vaš doktor opšte prakse kao i umerena fizička aktivnost. Vrednost gvožđa je snižena, tako da i ona zahteva detaljnije ispitivanje uzroka, kako se ne bi razvila anemija sa sniženim vrednostima hemoglobina.

      Pozdrav

  1. Problemi usne duplje
    Pitanje broj: #151944

    Poštovai,

    Već duže vreme imam odredjene tegobe za koje nije ustanovljen uzrok, pa me zanima da li je moguće da patim od nekih alergija i kako to da utvrdim. 
    Naime, vrlo često mi se dešava da se probudim sa natečenom resicom u grlu koja naleže na koren jezika i uporno me davi. Nekada to traje par dana, a nekada se povuče u toku jednog dana. Takođe, vrlo često mi natiču desni i nepce i javljau se bolne afte svuda po usnoj duplji. 
    U poslednje vreme sve to bude propraćeno, sa natečenom sluznicom nosa, peckanjem u nosu i grlu, kao i zatvaranjem grla te i sa jako otežanim disanjem. Bio sam kod orl specijaliste, kod stomatologa, maksilofacijalnog hirurga, hematologa, radio preglede, davao briseve na analizu, i sve je uglavnom bilo dobro, ali sve te tegobe se i dalje nastavljaju. Često desi da dok dobijem zakazan termin za orl te tegobe baš tada ne budu izražene kao inače. Lekar mi je napomenuo da se sretao sa sličnim slučajevima i da veruje da to može biti alergija na neki sastojak iz hrane. Konstantno pijem odredjene suplemente kako bi mi imuni sistem ojačao, ali oni ne utiču na poboljšanje ove vrste tegoba. 
    Kako u mojoj oklini nema alergologa ni imunologa, zanima me koje bi analize bilo najoptimalnije da se urade? 
    Da li uraditi intoleranciju na hranu i koji tip tog testa ili analizu na nutritivne i inhalatorne alergene? 
    Takođe, zanima me da li postoji mogućnost alergije na B vitamine, jer sam primetio da kada god popijem kapsulu B kompleksa, skoro je neminovno da sutradan resica nateke, mada je sigurno da postoji još nešto što mi stvara ove probleme. Imam 28 godina, nisam pušač, ne konzumiram alkohol i trudim se da se što zdravije hranim. 
    Hvala

    Odgovoreno: 02. 05. 2017.
    • Biohemičar Aleksandra Krstić

      Poštovani,

      Analiza koje se uobičajeno predlaže je određivanje nivoa ukupnih ige antitela, kao i testiranje na specifične nutritivne ili inhalacione alergene. Analize se rade iz uzorka venske krvi i bitno je da se deset dana pre uzorkovanja ne uzimaju lekovi iz grupe kortikosteroida i lekovi iz grupe antihistaminika, naravno uz dozvolu svog doktora. Moguće je odraditi testiranje i na određene vitamine B grupe, mada postoji mogućnost da se reakcija dešava i sa nekom od pomoćnih supstanci same kapsule. Moguće je proveriti i intoleranciju na hranu, gde se ispituje prisutnost igg specifičnih antitela na proteine određenih namirnica.

      Pozdrav

Prikazano 21-25 od ukupno 31 pitanja




Zakažite pregled kod Biohemičar Aleksandra Krstić