Zašto treba voziti rolere?

Zato što...

1. pružaju maksimalno uživanje
2. povoljno deluju na kardiovaskularni sistem i određene mišićne grupe ( muskulatura oko kukova i gluteusa praktično se ne može zategnuti ni jednim drugim oblikom fizičke aktivnosti)
3. vožnja angažuje celo telo
4. sila koja opterećuje zglobove praktično je zanemarljiva

Intenzitet vožnje

Vozite rolere u opsegu 50 - 60 posto maksimalne srčane frekvencije. Optimalni intezitet vožnje rolera zavisi od mnogih faktora (pozicije tela pri vožnji, zamora u nogama, bola u slabinama ili vratu, karakteristike rolera, terena, vrste vožnje)

PAŽNJA! Ukoliko vam lupa srce, ostajete bez daha, osećate mučninu i vrti vam se u glavi, prekinite aktivnost. Potražite pomoć lekara.

Ostale stvari u pogledu hrane, vode i merenja brzine kretanja i pulsa, iste su kao i za vožnju bicikla. Nemojte da jedete najmanje dva do tri sata pre početka aktivnosti.

Kakve rolere odabrati?

Najfunkcionalniji su roleri sa četiri točkića. Prečnik točkića utiče na stabilnost u vožnji. Udobniji su oni sa većim prečnikom (76 - 80 mm), dok oni sa manjim (oko 72 mm) pokazuju bolje manevarske karakteristike za brzu vožnju.
Roleri sa tvrđim točkićima troše se sporije, ali u manjoj meri ublažavaju udarce.
Gojaznim osobama preporučuju se roleri sa tvrđim točkićima.

Potrebna odeća pri vožnji

Dok vozite rolere uvek vam je potrebna komforna i prozračna odeća.

Zaštita od povreda

Pravilo nalaže da su vam, dok se vozite na rolerima, neophodni: kaciga, štitnici za kolena i ručne zglobove.


Podeli tekst:

Dr Saša Plećević (Dr Feelgood) poznat je kao fitnes trener posvećen širenju reči o sportu i zdravim stilovima života. Specijalista je anesteziologije sa reanimatologijom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Жељко 19.06.2022

  Јуче сам први пут стао на ролере, 52 године, одлична ствар. Учим полако, клизао ам као клинац и то искуство значи за почетника. Свака препорука за оне који имају дилему( због година).


 2. Zoran 16.06.2022

  Ja sam prvi put probao rolere u 54 godini.Sada imam 60 godina i od maja do oktobra vozim 2-3 puta nedeljni po 1h. Naravno osim toga trcim i zimi klizanje i skijanje. Sportski pozdrav.


 3. katarinakaja 15.04.2021

  Savet za roditelje ili decu!!Najbolja marka rolere za srednje i početnike:rolerblade,k2o i fila.Za profesionalce:powerslide,seba i k2o.Sve rolere sam ja imala i imam jako lepo iskustvo.Sada trenutno koristim powerslide.


 4. Dejana 15.06.2009

  Gde mogu da se kupe roleri u Pančevu i koliko su?


 5. Rada 15.05.2009

  Kakva teretana, kakav fitnes, roleri su najbolji vid rekreacije. Moguće je vrlo brzo izgubiti suvišne kilograme. Ja sam se uverila iako nisam verovala. Tekst Vam je fantastičan.


 6. Srdjan 02.04.2009

  Roleri su odlični. Uskoro će i Rolerijada u Nišu i Beogradu, pa je vreme da krenemo u vožnju!


 7. Sara 24.03.2009

  Roleri su zakon! Ja ih vozim jako dugo i imam odličnu liniju. Jedino gde ne slušam doktora Feelgood - a je što ne nosim štitnike. Znam da je dobro i da doktor to savetuje iz dobre namere, ali meni je jednostavno jako vruće.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde