Trajno se rešite viška kilograma


Put ka gubljenju masti (masne mase tela) predstavlja preveliki izazov za većinu ljudi. Glavne prepreke na tom putu su navike koje se teško menjaju, ali i prevelika očekivanja. Ljudima ponestaje strpljenje, postaju nesigurni i često prelaze sa jedne na drugu dijetu. Telu je potrebno vreme da se privikne na novi način ishrane i tek će onda uspešno početi Vaš proces gubljenja kilograma.

Kako odoleti iskušenjima i ipak izaći kao pobednik u borbi protiv kilograma?

Prvo pravilo je da budete strpljivi. Naše telo ima epitet najadaptivnijeg sistema(organizam) na svetu, a dokaz tome jeste opstanak ljudske vrste sve ovo vreme. Telo teži balansu (homeostazi) i svaka promena u načinu života, tj. dnevnoj rutini utiče na ravnotežu organizma. Na promenu balansa utiču način ishrane, fizička aktivnost, ili to može biti neki treći faktor. Dakle, našem telu je potrebno vreme kako bi se prilagodilo novonastalim navikama. To je siguran put ka uspehu, a ceo proces adaptacije traje oko 10 dana, to pokazuju rezultati zadovoljnih klijenata koji su se odlučili za uvođenje zdravih navika.

Važno pravilo na ovom putu jeste zamena rafinisanih i obrađenih proizvoda tzv. ˝celom˝ hranom. Prvi korak na ovom putu je zamena rafinisanih i obrađenih proizvoda takozvanom “celom” hranom. Drugim rečima, poželjno je izbegavati hranu iz kutija, kesica, konzervi, a dobrodošli su svi proizvodi u prirodnom obliku.

Koje namirnice treba izbegavati u ishrani?

  • prženu i pohovanu hranu u svim oblicima
  • mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd)
  • grickalice, peciva
  • zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)

Predlozi namirnica koje treba konzumirati:

  • meso (piletina, ćuretina, junetina, ovčje i jagnjeće meso), jaja i nerafinisani mlečni proizvodi (bez dodataka šećera) u umerenim količinama.
  • brokoli, kelj, spanać, špargla, kupus, paprika, prokelj, krastavac, tikvice, celer, blitva, paradajz, luk, cvekla...
  • svo voće (do 300gr na dnevnom nivou).
  • maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masline, susam, laneno ulje.
  • orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, golica, indijski orah, brazilski orah...)
  • krompir, batat, sočivo, pasulj, kinoa, pahuljice (heljdine, ovsene, ražane, ječmene), grašak, boranija, pirinač...

 

Svaki početak je težak, a profesor sporta i fizičke aktivnosti Alex Stamenković Vam savetuje da se ne odlučujete za radikalne poteze ukoliko želite trajne promene i rezultate, već da idete korak po korak. Nemojte odmah uskraćivati sebi sve namirnice. Za početak biće i više nego dovoljno da zamenite uobičajena dva obroka u toku dana po ovim preporukama. Ukoliko niste fizički aktivni, krenite sa nekom aktivnošću 3 puta nedeljno u trajanju od 40-ak minuta. Budite strpljivi, verujte u proces i bićete nagrađeni rezultatima. Prednosti su mnogobrojne, a dovoljno je reći da ćete se
osećati znatno bolje u svojoj koži.

Salo stvara tumore?

Telesna masnoća ključan je faktor u razvoju raka, puno važniji nego što se to dosad verovalo. Osobe s indeksom telesne mase - BMI od 18,5 do 25 spadaju u grupu zdravih. Ali studija je pokazala da im se rizik povećava kako se penju prema BMI 25 i zato bi svako morao pokušati da bude što niži. Svetski fond za istraživanje raka sproveo je najveće ispitivanje odnosa životnog stila i raka i izdao ova upozorenja.

Prednosti koje će Vam doneti promena načina ishrane su velike

Promena navika u načinu ishrane će vas mentalno ojačati i bićete spremniji da odgovorite i drugim životnim izazovima mnogo lakše, što je još jedna pozitivna stvar u ovom procesu. Na kraju ćete biti ponosni na sebe, a svojim primerom ćete sigurno uticati na ljude oko sebe i mnogi će se ohrabriti da krenu vašim stopama podstaknuti vašim rezultatima. Još jedan motiv da već sada krenete putem pozitivnih promena.


Podeli tekst:

Sa više od 10 godina iskustva u fitnes industriji, Stamenkovićevo polje ekspertize su izgradnja mišićne mase, kardio trening, funkcionalni trening kao i trening sopstvenom težinom. Radi sa poznatim i uspešnim ličnostima...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde